изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:11 EET
Художникът Христо Танев: Всяка империя се разпада, щом ни обърне гръб    
ИнтервютаТрябва да изпием до дъно горчивата чаша на чуждоземната фалшива демокрация

ВИЗИТКА
Христо Танев е роден на 21 септември 1943 г. в Стара Загора. Завършва Великотърновския университет "Св.Св.Кирил и Методий" специалност стенопис. През 1997 г. той, заедно със специалисти и изследователи от обществото ЗИЕЗИКАНАЗ, издава книгата "Азът на българите и националните символи", където изтъква дело на Константин-Кирил Философ - успял да възроди и систематизира чрез глаголическото писмо древни познания за света, свързани с българската космогония, език и традиции. Христо Танев е автор на графичния знак на партия АТАКА, който стои до главата на вестника.

- Г-н Танев, във вашите картини се преплитат старобългарски символи и пейзажи от България. Каквo искате да внушите на хората, използвайки тези изразни средства?
- Както словото, така и образът имат своето значение за човека и влияят конкретно върху неговата психика. Това, което е създадено от човека като слово, то си остава в нас. Дали ще е позитивно, или негативно, зависи от случая, защото във всичко има причинно-следствена връзка. Образът има същата функция и задачата на всеки художник е тази - да направи всичко възможно една картина да внуши на зрителя тези неща, които са необходими - да го излекува, образно казано. Както поетът, така и композиторът, така и художникът, така и изпълнителят на танци, всъщност имат ролята да въздействат на хората чрез тези сетивности. Ролята на художника е една - да внуши това нещо. Има константи, които са вечни, исконни, и би следвало да се спазват, както в живота, така и в изкуството. Моята задача е да свържа тези познания, тази мъдрост, която траки, прабългари и славяни са носели в себе си, и да дам образа, който е необходим за медитация.
- Вие подарихте на вестник "АТАКА" знака Аз-ът на българите. Бихте ли обяснили неговото значение?
- Аз-ът на българите е изработен от Константин-Кирил Философ и в него е вложена една голяма мъдрост. Това е знакът на абсолютното равновесие между духа и материята, което равновесие при всяко едно нарушаване в едната или другата посока, е грешка. Ние, хората, сме в материята и не можем да изпълняваме функцията само на духовността. Такива обречени доктрини са погрешни. Както и обратното - само да гледаме материята, какъвто е животът днес, да се наядем, да вземем повече, да паразитираме на природата, без да се докосваме до духовността.
Конкретно за знака. Хоризонталната хаста на знака е линията на  словото, или това е ключът-модул, а вертикалната хаста е проявлението на Светия дух, или еманацията на Бог - отец и Бог - син на земята. Двете дъги отстрани - едната е духът, а другата е материята.
- Преди известно време вие предложихте да изработите нов герб на България. Какво се случи с този проект?
- Проектът не успя да влезе за обсъждане в Народното събрание. Аз не съжалявам за това, макар че много от хората в тогавашното правителство, независимо от техния цвят, бяха убедени в правотата на моята теза. Може би не можа да влезе, защото не му е дошло времето, защото трябва докрай да изпием горчивата чаша на така наречената чуждоземна и фалшива демокрация. Но гербът е направен и чака своето време.
- През последните години проведохте много задълбочени изследвания върху символите, определящи идентичността на българския род, как мислите, че се отразяват те върху българите, върху развитието на България?
- Ако се направи едно задълбочено изследване на знаковите символи на различните държави, ще се разбере, че има народи, които са белязани с позитивни знаци и в исторически план нещата за тях се развиват благоприятно, но има и други народи, които са белязани с негативни знаци. Има красноречиви примери в това отношение в знаковите системи на много държави - Сърбия, Албания, Русия. Германия например, беше сполетяна от много неблагоприятни процеси, но след като смениха герба на държавата, историческите събития се обърнаха.
- Кои са българските символи?
- Българите трябва да знаят, че орелът и отворената корона са български символи, а в българската знакова система тези символи ги няма. Докато лъвът на българския герб, който е земен символ, всъщност не е наш, той е еврейски символ. А орелът олицетворява духовната връзката между човека и Бога. Сега е времето да се изработи нов герб на България, защото оттук нататък тотемите отпадат. Идва времето на чистите символи, които носят мъдрост, например кръстът.
- Как виждате вие развитието на България?
- Според прабългарския календар, който е един от най-старите в света, до сега ние сме били в един хилядагодишен регресивен цикъл и всички тези -изми - социализми, капитализми, робизми, преди и след Освобождението, са регресивност, както се вижда и от историята. Оттук нататък трябва да дойде едно ново начало, да се създаде нов модел на обществени отношения, ново поведение. Този нов модел трябва да принадлежи на новото поколение българи. Те ще открият фундаментални закони, които ще променят начина на мислене на човека, както и обяснението защо има живот на земята, каква е ролята на всеки човек в света.
Ключът на мъдростта е в българите, в нашия език, който носи целия честотен спектър на словото. Българският език може еднакво добре да съзижда, да изгражда и да разрушава. Интересен факт е разпадането на всички империи. Като започнем от Арабската, Византийската, Османската, Австро-Унгарската и Съветската. И това разпадане става в момента, когато те спират да помагат на българите. Това ще се случи и със задокеанската империя - САЩ, което всъщност вече започна.
- Във връзка с развитието на България и промените, които ще настъпят, какво трябва да знаят българите?
- Българите трябва да знаят, че имат много отговорна задача пред света - трябва да покажат новия модел, да открият новите закони, като един от тези закони е свързан с понятието време, което е различна величина. Това ще направи новото поколение българи.
И това ще е съвсем естествено явление, защото именно в новото поколение е ключът, както за новите закони в Европа, така и за възраждането на тези законите, които са ни водели още от времето на даоизма, орфическите мистерии и др.
- Какво ще пожелаете на читателите на вестник "АТАКА"?
- Първо, както беше казано, че трябва да се появи личност с определени качества, преминала прага на новото време, а това е Волен Сидеров - един човек, който е преминал този праг, изпреварил е времето си и по никакъв начин не може да се върне назад, така и читателите на вестник "АТАКА" би следвало да се замислят върху посоката на статиите, които излизат. Читателите по никакъв начин не бива да допускат да бъдат манипулирани от медиите, които са се изправили срещу едно явление, защото то е съвсем естествено и закодирано.
Просто не може да бъде друго. И оттук нататък времето на всички тези леви, десни и междинни политически сили е безвъзвратно отминало. Европа вече е разбрала това и би трябвало и нашите сервилни управници, които копират всичко от Запада, да разберат, че там изкуственото противопоставяне никога не дава позитивни резултати.
Българските читатели трябва да знаят, че изходът е само чрез личното им освобождаване. Това, което Волен Сидеров вече е доказал като лична позиция. И второ, за етническата война, която се води, читателите трябва да знаят, че Османската империя е създадена предимно от арамейски племена, т. е. прототракийски племена. И в кръвта на тази империя съвсем малка е частта на османци и други. Ние просто сме роднини с тях, без значение дали е хубаво, или лошо. Такава е истината. И би следвало, ако прозрат собствената си религия, да се включат в АТАКА.

Силвия Петкова  http://www.vestnikataka.com

 


Сходни връзки

Художникът Христо Танев: Всяка империя се разпада, щом ни обърне гръб | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди