изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 05:11 EEST
ЧЕРВЕНАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СТРАТЕГИЯ ЩЕ ПРОМЕНЯ КОНСТИТУЦИЯТА НА ЧАСТИ    
ПарламентДнес бе първият работен ден  за тази година на народните представители. Всички парламентарни групи декларираха приоритетите си за новия политически сезон. Промяна в основния закон и членство на страната ни в ЕС - това са основните задачи на Българския Парламент през зимната парламентарна сесия.

Още в първия работен ден депутатите избраха временна комисия, която да изготви промените в Конституцията. От Коалиция за България Михаил Миков призова колегите си от опозицията да проявят политическа воля и ако имат желание да видят България член на ЕС през 2007 година, да подкрепят промените в Конституцията, предложени от управляващото мнозинство. От дясната опозиция са категорични, че няма да подкрепят управляващите и техните промени. 11 гласа не стигат на червените, за да съберат мнозинство и да приемат новата Конституция в срок - до месец март, за да рапортуват пред Брюксел, че сме изпълнили ангажиментите си. Стратегията им е да приемат основния закон на части, като затова им са необходими 2/3 от гласовете в пленарната зала, а ако го приемат ан-блок, са необходими 3/4 от мнозинството. Конституцията е основен закон и той трябва да се приеме от НС като цял - са категорични десните. Те искат промените в Конституцията да бъдат уточнени още преди първото четене. Десните са категорични, че докрай ще настояват за премахване на имунитета на депутати и магистрати, а от партията на Костов настояват Прокуратурата и следствието да бъдат извадени от съдебната власт и да заемат място в изпълнителната. Само така, според тях, съдебната власт ще бъде изцяло реформирана и това ще даде решителен отпор срещу мафията и организираната престъпност. Петър Стоянов от ОДС също се обявиха за радикални промени в Конституцията и заяви, че за да бъде временната комисия ефективна, трябва да се изгради на паритетен, а не на пропорционален принцип. От БНС спестиха мнението си относно имунитетите, но призоваха колегите си да дадат мнение относно злободневни политически проблеми, вълнуващи цялото обшество - като царските имоти, сделката с автомагистрала Тракия и сделката за външния дълг. От ДСБ допълниха и Петролната афера на КБ. А от Атака Волен Сидеров поиска възмездие и отговорност за всички далавери на сегашното и предишното управление. Членоството на България в ЕС лидерът на Атака определи като фетиш за повечето депутати, които се прекланят пред Големия брат в лицето на Америка и изпълняват своята политика под ръководството на Американското Посолство.
След прочитане на декларациите депутатите приеха на второ четене промените в Закона за МВР. Пожарната служба, която на първо четене народните представители паратиха в Министерството на бедствията и авариите под ръководството на Емел Етем, се върна отново в системата на МВР. Така националните служби в МВР остават три - “Сигурност”,”Пожарна безопасност” и “Полиция”. От ДСБ предложиха да отпадне като длъжност в МВР главният секретар. Според тях, с настоящите промени длъжността му е напълно безсмислена. Татяна Дончева от КБ заяи, че не може да съществува министерство без главен секретар. Депутатите отхвърлиха предложението и длъжността главен секретар се запази. Спор в пленарната зала предизвика и текстът кой да определя заместника на министъра на вътрешните работи при продължително отсъствие - кабинетът или самият министър. От  дясната страна твърдяха, че не бива да се дават правомощия на кабинета да определя кой да ръководи МВР в отсъствието на министъра, а самият той трябва да определи свой заместник. Татяна Дончева опроверга мнението на десните с присъщото си чувство за хумор, като отбеляза, че може да се случи така, че министърът да изпадне в кома и да не е в състояние да посочи своя заместник, тогава опозицията може да атакува кабинета и да внесе вот на недоверие, да притисне правителството и да накара премиера да сложи за министър избран от тях човек. Днес депутатите ще продължат с обсъждането на  закона за МВР.

Ивелина ОПРИКОВА
спец кор. на НДТ
в Народното събрание

 


Сходни връзки

ЧЕРВЕНАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СТРАТЕГИЯ ЩЕ ПРОМЕНЯ КОНСТИТУЦИЯТА НА ЧАСТИ | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
ЧЕРВЕНАТА ПАРЛАМЕНТАРНА СТРАТЕГИЯ ЩЕ ПРОМЕНЯ КОНСТИТУЦИЯТА НА ЧАСТИ
Автор: Anonymous да 2006-01-12 @ 00:21 EET
Дано тях да ги разпарчетосат,дано...!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди