изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 06:20 EEST
НА ДОБРИЧКА ОБЛАСТ СЕ ПОЛАГА ВОДЕЩО МЯСТО В РАЗВИТИЕТО НА ФЕРМЕРСКОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ    
Интервюта В Добрич е учредена и съдебно регистрирана единствената по своята дейност в страната „Добричка фермерска камара", в която членуват семейните и фамилни фермери. За новата неправителствена организация, пред НДТ - изпълнителният секретар на камарата Димитър Николов.

 

- Г-н Николов, какви са мотивите за учредяването на фермерската камара?

 

- Необходимостта от учредяването на Камарата се свежда до следните мотиви:

o Липсата на браншова организация и закон, които обединяват и защитават интересите на малките и средни земеделски стопани на национално и регионално ниво - Единствено неорганизирано съсловие.

o Ниското технологично и техническо равнище на значителна част  от фермерските стопанства, поради незадоволителната професионална квалификация и липсата на финансови средства за закупуване на съвременна земеделска техника.

o Невъзможността всеки фермер самостоятелно да реализира произведената от него земеделска продукция и доставката на необходимите му средства за производство на приемливи цени.

o Невъзможността на фермерите сами да се възползват от финансовите средства на предприсъединителните чужди и наши фондове.

o Неорганизираност на фермерите в сдружения. Маломерната собственост на земеделска земя и животни освен производствени затруднения представлява отлична среда за изнудване на фермерите от многобройните посредници и преработватели, които диктуват ценовата им политика при реализацията на продукцията и снабдяването.

 

- Каква е същността на камарата и нейните цели и задачи?

 

- Инициатори за учредяването на добричката фермерска камара по закона за юридическите лица с нестопанска цел са група малки и средни земеделски стопани и специалисти, обединени около идеята да подпомагат развитието на съвременно фермерско земеделие в областта по пътя на бързата и качествена промяна. Съгласно устава, в сдружението могат да членуват физически и юридически лица - малки и средни земеделски стопани /фермери/, които със своите действия допринасят за развитието на земеделието по начин, който е доказал своите предимства в развитите европейски страни. Това са семейните и фамилни ферми, в които преобладава трудът на фермера и членовете на неговото семейство или фамилия, от чийто брой пък зависи размера на обработваната земеделска земя и/или отглежданите животни. За да членуват в сдружението, е достатъчно кандидатите да са регистрирани земеделски производители в областната служба „Земеделие и гори", да заплащат годишен членски внос от 20 лв. за индивидуалните членове и по 50 лв. за юридическите лица и да изпълняват задълженията си от Устава.

Основните цели на камарата са:

o Да обединява, подпомага, насърчава, представлява и защитава интересите на фермерите в условията на пазарна икономика за постигане критериите на евроинтеграцията.

o Да извършва активна посредническа дейност между преките фермерски производители и правителството, насочена към осъществяване на държавната политика в земеделието и икономическия растеж на област Добрич.

o Да подпомага устойчивото развитие на селските райони чрез разнообразяване на земеделските дейности, създаване на алтернативна заетост и привличане на повече инвестиции в приоритетните производства на създаваните фермерски сдружения.

Задачи:

o Ускорено преструктуриране на малките и средни стопанства във фермерски сдружения за изкупуване и реализация на продукцията, снабдяване, услуги и многофункционални дружества.

o Създаване на междуфермерски предприятия за преработка и реализация на произведената земеделска продукция с цел затваряне на цикъл „от суровината до магазина"

o Преодоляване на някои негативни явления в отношенията между малките и средни и големите земеделски стопанства и преустановяване на зачестилите гласове за неизбежния крах на малките стопанства, които за пример все още съществуват успешно и в страните членки на ЕС - Австрия, Дания, Холандия и др.

o Установяване на партньорски отношения с областното управление и общините, МЗГ и неговите регионални структури, асоциациите на производителите и преработвателите, националния регионален млечен борд, ТПП - Добрич, фермерските кооперации в млечния сектор, земеделските институти, арендаторските стопанства и земеделските производствени кооперации, техникумите по механизация на земеделието и ветеринарна медицина в Добрич и земеделие в Каварна, сродните земеделски организации от други страни, органите на ЕС и всички институции имащи отношение към земеделското производство.

o Представяне пред МЗГ и земеделската общност на областта визията на фермерската камара в разработвания проект на „Програма за развитието на фермерското земеделие в област Добрия" 2007 - 2013 г.

 

- Каква ще бъде организационно-управленската структура, за да функционира ефективно камарата?

 

- По данни на областната земеделска служба, регистрираните земеделски производители до сега са 3400 броя, от които само малките и средни стопани са най - многобройни 3162. /93%/.

При тази даденост, възприехме на този етап като най-удачна следната схема на управление:

1. На областно ниво - председател и изпълнителен секретар.

2. На общинско ниво - 8 координатори /по един във всяка община/.

3. Фермерски сдружения - на професионален териториален и функционален принцип.

4. Индивидуални земеделски производители.

От всяка община предвиждаме избора поне на един член на УС на Камарата /в зависимост от мащабите на общината/. Допуска се да бъдат избирани за членове на УС и лица, които не са действащи земеделски производители, но са служители от системата на МЗГ и други институции, имащи отношение към земеделската дейност. В тази връзка, ще изпратим циркулярни писма до кметовете на всички общини в областта с молба да подпомогнат процеса на общинско ниво при избор на подходящи лица за координатор член на УС и участник в окончателната разработка на „Програмата за развитие на фермерското земеделие в областта", последвано от провеждане на уточняваща среща-разговор.

 

- Как ще се финансира Камарата?

 

Финансирането ще се извършва от следните източници:

o членски внос

o реализация на проекти

o посредническа, консултантска и др. подобни дейности. Нечленовете на Камарата ще заплащат получаваните информации и консултации.

o държавно подпомагане, по закона за подпомагане земеделските производители и по мярка 4.1 - техническа помощ от САПАРД

o дарение и други постъпления.

 

- Какви резултати очаквате или по-скоро какви ще са ползите за членовете от дейността на камарата?

 

- Въпросът е между най-важните, защото мотивира фермерите във вземането на решение за участие или не в сдружението. С две думи, считаме, че членството в камарата носи само ползи и никакви загуби!

Очакваните резултати от дейността на камарата са:

1. Ще се осигури богата информация на членовете за състоянието и тенденциите в развитието на пазарите на местно, регионално,  национално и международно ниво, за по-добра реализация на продукцията.

2. Ще се осигури доставката на средства за производство /торове, растителнозащитни и ветеринарни препарати, земеделски машини, животни и други/ на преференциални цени .

3. Ще се елиминират посредниците при реализация на продукцията.

4. Възможност за постигане на равнопоставеност между отделните стопанства при ползването на финансови средства по различните програми.

5. Възможност да се създадат междуфермерски предприятия, с което ще се постигне затваряне на цикъла „производство, преработка - реализация" и повиши ефективността на стопанствата.

6. Ще се осигурят писани технологии за всички земеделски производства, с цел подпомагане на обучението в технологични процес.

7. Ще се привлекат повече инвестиции за фермерите в приоритетните производства, продуктите от които са търсени на вътрешния и външен пазари - зеленчуци, плодове, етерично-маслени култури, медицински култивирани растения, продуктите от отглеждането на овце, кози, биволи, зайци, пчели и буби и особено от биологично произведени продукти.

8. Преструктуриране на фермерските стопанства в различни организационни форми на земеделски сдружения /за реализация, снабдяване, услуги, смесени и др./.

9. Ще се упражнява контрол върху справедливото разпределение на производствените квоти между различните по размер стопанства, на получаваните субсидии за качество и на преференциалните финансови помощи  за земеделието.

10. Като неправителствена организация, Камарата ще има правата да дава мнения, препоръки или проекти по разработването на регионални стратегии, програми и концепции, насочени към защитата на своите членове.

11. Ще предложи на фермерите унифицирани модели на счетоводни и икономическа отчетни форми съобразно европейските норми, както и на модели на ефективни фермерски стопанства по общини.

12. Ще организира производство на биологични земеделски продукти, което при съществуващите в областта условия е възможно да се осъществи само в малките и средни земеделски стопанства.

13. Ще се разработват индивидуални и групови проекти за фермерските ни стопанства и тяхната защита пред финансовите институции с минимални разходи на комисионни за кандидатите-фермери.

 

 - И в заключение, оптимист ли сте в успеха на мисията?

 

- Разбира се да, ако провеждаме правилно политиката на фермерската камара! Добрият старт е решаващ за успеха. В краткосрочен план, с подкрепата на фермерите, общините, областно управление и МЗГ, ще успеем да разкрием възможностите си, така че до края на 2006 г. да се приключи със създаването на сдруженията, като първа и най-важна стъпка до присъединяването ни към европейската общност. Ако не се вземат тези спешни мерки, една не малка част от фермерските стопанства няма да бъде в състояние да отговарят на евроизискванията, няма да получат полагащите им се субсидии след присъединяването, ако не участват в сдружения. Те ще фалират не затова, че са малки, а защото няма да устоят на силния конкурентен натиск на земеделските продукти в общия европейски пазар. За да се стигне до там е необходимо да настъпи промяна в мисленето и поведението на фермерите и от умуване, да се премине към активно действие, като се използва готовия опит на страните, към които сме се запътили с доказани предимства на фермерското земеделие. Който подкрепя малките и средните земеделски стопани, той  е за създаването на средната земеделска класа,  гражданското общество и за развитието на селските райони, чийто възраждане зависи в най-голяма степен от земеделската дейност. Място под слънцето има за всички форми на земеделски стопанства.

На област Добрич с потенциалните си възможности в земеделието се полага да заеме водещо място в развитието на фермерското земеделие. Без претенции за изчерпателност в презентацията на фермерската камара, ще бъдем отворени за мнения, въпроси дискусия, както и за препоръки как по-добре да се развива фермерското земеделие в областта.

 


Сходни връзки

НА ДОБРИЧКА ОБЛАСТ СЕ ПОЛАГА ВОДЕЩО МЯСТО В РАЗВИТИЕТО НА ФЕРМЕРСКОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди