изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 14:27 EET
СЕНЗАЦИЯТА НА ДЕНЯ: Цвети Пиронкова изпрати Винъс Уилиамс у дома    
Спорт Българката Цветана Пиронкова поднесе истинска сензация на Откритото първенство на Австралия по тенис с награден фонд 14.6 милиона долара, като отстрани в първия кръг американката Винъс Уилиамс. Пиронкова отстъпи в първия сет с 2:6, но след това прегази Уилиамс, поставена под номер 10 в схемата, с 6:0. В решителната трета част Пиронкова спечели с инфарктното 9:7 за удоволствие на групичка българи по трибуните, които развяваха националното знаме и през цялото време подкрепяха младата тенисистка. SPORTNI.BG

За 18-годишната българка това е първо участие в основната схема на Откритото първенство на Австралия. Тя каза, че нито за секунда не е мислила за убийствената репутация на бившата номер 1 в света Уилиамс и това й е позволило да вземе победата.
За американката това е най-слабото представяне на турнир от Големия шлем след отпадането й от австрийката Барбара Шет в първия кръг на Ролан Гарос през 2001 година.
"Познавам Винъс Уилиамс отдавна, но само от телевизията, гледала съм я още като бях дете. Винаги ми е харесвало как играе. Но когато изляза на корта, аз съм професионален състезател и не бива дори да мисля, че тя ми е била идол. Не може да излезеш за мача с мисълта, че "тя има 99 процента шанс да ме бие, какво да правя". Просто трябвше да играя тенис, това и направих", каза Пиронкова.
Въпреки обясненията обаче, нервите на младата българка се поразклатиха в първия сет, който тя загуби с 2:6.
"Бях малко нервна в началото на мача. След това по време на почивката между сетовете си казах - "ОК, всичко е наред, ти си на Водафоун Арина, на този голям корт, трябва да покажеш на публиката, че можеш да играеш. Просто се успокой и си играй играта". Това се и случи", обясни Пиронкова.
Българката излиза във втория кръг срещу Лора Гренвил от САЩ. Въпреки знаменития си успех Пиронкова заяви, че няма място за празненства.
"Какво празнуване? След един ден имам още друг мач. Това просто беше една среща, която спечелих. Не мисля, че трябва да празнувам", отсече Пиронкова.
Тя е започнала да играе на четиригодишна възраст, треньор е баща й Кирил. Пиронкова е участвала едва на още три турнира от WТА, на два от тях стига до полуфинал и в момента е номер 94 в световната ранглиста с актив от 284 точки.
Мачът й срещу Винъс Уилиамс е първият й от турнир за Големия Шлем.
Победената Уилиамс прие философски поражението си.
"Днес не успях. Но като цяло играя наистина добре. Просто не беше сега времето да правя грешки", пказа Уилиамс, която не е играла на високо ниво от септември.
Американката направи цели 65 непредизвикани грешки, 41 от тях в напрегнатия трети сет, в който беше пробита при 6:5, когато сервираше за мача. За сравнение, Пиронкова има само 22 непредизвикани грешки.
В първия гейм на втория сет Уилиамс имаше шанс за пробив, но прати топката в аут и от този момент започна да излиза от ритъм.
"Имах шанс за точка в този момент, но не успях да концентрирам играта си. Не знам какво се случи. Днес просто се борех да контролирам топката. Очевидно, Пиронкова се възползва от щедрите ми подаръци", каза Уилиамс.
Това е едва третият път от 34 участия в турнири за Големия шлем, в който американката отпада още в първия кръг.
"Ако бях направила 10 грешки по-малко, мисля, че мачът щеше да има друг развой. Пиронкова е много добър играч и, видяхте, нанесе удара си", заключи Уилиамс. SPORTNI.BG
 


Сходни връзки

СЕНЗАЦИЯТА НА ДЕНЯ: Цвети Пиронкова изпрати Винъс Уилиамс у дома | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди