изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:57 EEST
КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ПТИЧИЯ ГРИП СЪВЕТВА ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО    
ЗдравеУказания на Министерството на здравеопазването за начините на предпазване от птичи грип са пристигнали в РИОКОЗ в Добрич, съобщи директорът д-р Светла Ангелова. Инспекцията е изпратила указанията до здравните заведения в областта и до кметовете, за да може информацията да достигне до всички жители на областта, особено до тези от селските райони. Предстои да бъде издадена и брошура.

От указанията на МЗ става ясно, че хората могат да се заразят с птичи грип при по-продължителни и интензивни директни контакти с инфектирани птици - болни или носители на вируса, при контакт със замърсени от птиците предмети и повърхности, както и при контакт със секреции и птичи тор, където концентрацията на вируса е много висока. Заразяването на хора става най-често посредством замърсени ръце, по-рядко при директно попадане на пръски, съдържащи вирус, върху лигавиците или при вдишване на вируса. Счита се, че известен риск съществува и при консумиране на продукти от птичи произход, които не са обработени термично. 
Министерството на здравеопазването посочва какви предпазни  мерки трябва да се вземат при разпространение на грип А /Н5N1/ при птиците или при възникване на заболявания при хора. Трябва да се избягват директни контакти, когато това е възможно, с живи и видимо здрави, както и с болни или умрели домашни птици. Да не се пипат предмети и повърхности, замърсени с птичи изпражнения или секреции. Да се избягват изобщо всякакви контакти с диви птици. Както при всички инфекциозни заболявания, основна предпазна мярка е спазване на обичайната хигиена и най-вече често и внимателно измиване на ръцете със сапун и вода в продължение на 15-20 секунди, става ясно от указанията. Друга предпазна мярка е, да не се консумират сурови или полусурови птиче месо или продукти от птичи произход. При приготвяне на храната всички продукти от птичи произход, включително и яйцата, трябва да бъдат много добре обработени термично - при достатъчно висока температура за достатъчно дълго време. Когато се приготвя храна, трябва да се спазват определени хигиенни изисквания. Суровото месо трябва да се съхранява отделно от сготвените и всички други храни, да не се използват едни и същи нож и дъска за рязане на суровото месо и другите храни. Да не се пипа нито сурова, нито готвена храна, преди да се измият ръцете, да не се поставя сготвеното месо в същия съд, в който е било преди термичната обработка. Не трябва да се консумират сурови и рохки яйца. Те трябва да се измиват със сапун и вода непосредствено преди приготвянето им, след което внимателно да се измият и ръцете. Да не се използват сурови или недоварени яйца при приготвяне на ястия, които не подлежат на термична обработка. След обработка на сурово птиче месо и яйца,  ръцете, използваните съдове и повърхности трябва да се измиват веднага със сапун и вода.
В указанията на МЗ е посочено, че трябва да се извършва самонаблюдение в рамките на 10 дни след контакт с болни или съмнителни птици. Симптомите, типични за човека, са повишена температура, силно неразположение, кашлица, затруднено дишане, хрема, конюнктивит. При поява на симптоми през този 10-дневен период консултацията с  личния лекар или със специалист по инфекциозни болести е задължителна. Заболелите с предполагаема диагноза птичи грип трябва да бъдат изследвани лабораторно за потвърждаване на диагнозата. За предпазване на близките контактни лица болните трябва да спазват добра хигиена на ръцете.  По възможност да използват марлена маска, а като кашлят, да закриват устата си с ръка, да използват еднократни носни кърпи, които могат да се изгарят. НДТ

 


Сходни връзки

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ПТИЧИЯ ГРИП СЪВЕТВА ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди