изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 13:55 EEST
Д. КАТРАНДЖИЕВ: 2006 И 2007 Г. ЩЕ СА ТРУДНИ ЗА ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ    
Земеделие2006 и 2007 г. ще са най-трудни за селското стопанство от началото на демокрацията. Това предупреди арендаторът и председател на Асоциацията на зърнопроизводителите Димитър Катранджиев колегите си по време на среща в областна управа в края на миналата седмица.

 Тя бе във връзка с проекта за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители и най-вече - с изграждането на Интервенционна агенция. Срещата бе водена от зам.-областния управител Сияна Фудулова, присъстваха народните представители Евтим Костадинов и Ясен Пенчев, който е и член на Комисията по земеделие и гори към Народното събрание.
Според Д. Катранджиев, дори и след влизането ни в ЕС, у нас все по-силно ще е влиянието на цените на пшеницата на страните от Черноморския басейн - Украйна, Русия, дори и Румъния, които са между 170-200 лева на тон. В подкрепа на прогнозата си за тежки години арендаторът посочи поскъпването на горивата с около 30-40 лева на тон, според него - евентуална промяна в цените на газта ще доведе до поскъпване на торовете, семената. Според Д. Кантранджиев, изграждането на Интервенционна агенция е належащо, но тя трябва да се намесва на пазара с изкупуването не на 150 000 тона пшеница, а на 600 000-700 000 тона, за да е отчасти регулатор. "Държавата трябва да е основен играч на пазара", категоричен бе Катранджиев. Държавният резерв също трябвало да се намесва по-сериозно, но да изкупува пшеница не от фирми-прекупвачи, а от регистрирани зърнопроизводители.
Субсидиите трябва да се дават за произведена продукция, а не за площи - тази идея сподели пред колегите си производителят от Балчик Стоян Георгиев. Според него, размерът им трябва да се определя от правителството, да се лицензират фирми, които да изкупуват продукцията и те да получават субсидиите. Това би стимулирало производителите да продават цялата си продукция с фактури, категоричен бе Стоян Георгиев. Той сподели още, че ако акцизът върху горивата за земеделските производители отпадне, това също би било начин за подпомагане. Трябва да се помисли по структурата на Интервенционната агенция, ако в нашата област тя има служба само в Добрич, това би довело до голяма концентрация на властта, коментира Иван Балабанов. "Общините ги забиваме в десета глуха, не може Генерал Тошево да няма нито една служба, след като има повече земя от цялата Разградска област" - категоричен бе той. Според Иван Балабанов, не е редно Добричка област, в която се обработват 3 000 000 декара земя, да има само едно представителство на Интервенционната агенция. Това щяло да доведе до битки, каквито се получават пред офиса на Държавен фонд земеделие в Добрич. НДТ

 


Сходни връзки

Д. КАТРАНДЖИЕВ: 2006 И 2007 Г. ЩЕ СА ТРУДНИ ЗА ЗЪРНОПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди