изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-23 @ 14:17 EEST
Съветът по европейска интеграция одобри схемата за подпомагане чрез директни плащания на земеделските стопани след присъединяван    
Новини  На заседанието на Съвета по европейска интеграция, ръководено от премиера Сергей Станишев, беше одобрена схемата за подпомагане чрез директни плащания на земеделските стопани след присъединяването на България към ЕС.


По предложение на министъра на земеделието и горите Нихат Кабил, базирано на анализ и проучване на опита на 10-те нови членки на ЕС, СЕИ реши:
" България ще прилага схемата за единно плащане на площ (СЕПП), която е специално създадена и се прилага само в новите страни-членки. СЕПП е временна, като се прилага за период от три години от датата на присъединяване (плюс възможност за удължаване два пъти за по една година), след което се преминава към схема за единно плащане на стопанство (СЕП). Според разчетите СЕПП ще даде възможност в много по-голям размер да се усвоят директните плащания от ЕС.
" Минималният размер на земеделското стопанство за подпомагане по схемата за директни плащания се определи на 1 хектар използвана земеделска площ (ИЗП) в общия случай или 0,5 хектара лозя, или 0,5 хектара трайни насаждения, или 0,5 хектара зеленчуци, или 0,5 хектара тютюн.
" Минималният размер на земеделския парцел, за който може да се получи плащане по схемата за единно плащане на площ, е 0,1 хектара
" 20 % от средствата за развитие на селските райони ще бъдат прехвърлени към допълнителните национални плащания към директните плащания. Това решение ще се отрази във финансовите разчети на Националния стратегически план за развитите на селските райони в периода 2007-2013г.
Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил отчете, че потенциалните бенефициенти от схемата на директно подпомагане са 168 557. 96.2% от ИЗП ще бъде обхваната от схемата за директни плащания.
Общата сума за плащане по СЕПП през първата година от членството ни е 441,2 млн. евро, което прави между 15 и 20 лв. на декар, като тя нараства всяка година, посочи министърът. След присъединяването на България към ЕС българските земеделски стопани ще получават подкрепа чрез директни плащания в съответствие с определена схема на нарастване, изразена в проценти от прилаганото ниво на такива плащания в Общността, както следва: 25% през 2007 г., 30% през 2008 г., 35% през 2009 г., 40% през 2010 г., 50% през 2011 г., 60% през 2012 г., 70% през 2013 г., 80% през 2014 г., 90% през 2015 г., 100% от 2016 г.
В отговор на въпрос той обясни, че е наваксано изоставането по Генералния план за изграждането на Разплащателната агенция и на Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК) и вече се работи по план.
СЕИ обсъди и позицията за заседанието на Съвета за асоцииране ЕС-България, което ще се проведе на 31 януари 2006 г. в Брюксел. Тя ще бъде представена от българската делегация, водена от вицепремиера и министър на външните работи Ивайло Калфин. В документа е описан напредъкът на страната ни във всички сфери, отнасящи се до евроинтеграцията. Подборно са изброени предприетите дейности по реформата в държавната администрация, в съдебната реформа, права на човека и защита на малцинствата, макроикономическо развитие и структурна реформа; преглед на двустранни отношение по европейското споразумение, политиката на конкуренция и финансовото сътрудничество по ФАР, ИСПА,САПАРД.
Финансовият министър Пламен Орешарски представи на Съвета по европейска интеграция доклад за подготовката за усвояване на Структурните фондове на ЕС, а министър Масларова обобщи мерките, предприети от правителството и МТСП за подобряване на условията в домовете за деца и положението на възрастни хора и хората с увреждания, настанени в специализирани институции.
СЕИ реши също да бъдат инициирани промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия с цел привеждането му в съответствие с европейското законодателство на режима за определяне на продажните цени на цигарите.

 


Сходни връзки

Съветът по европейска интеграция одобри схемата за подпомагане чрез директни плащания на земеделските стопани след присъединяван | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди