изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 11:31 EEST
В БАЛЧИК ДАДОХА ИНСТРУКЦИИ ОТНОСНО ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ СРЕЩУ ПТИЧИЯ ГРИП    
Новини

Боряна БОЖИДАРОВА: Общинската епизоотична комисия в Балчик проведе среща с кметовете и кметските наместници по населени места в общината. На всички бяха дадени инструкции относно превантивните мерки срещу разпространението на птичи грип.



Трябва да се наблегне на контролната функция, подчертаха от общинската епизиоотична комисия, защото хората вече са уведомени за превантивните мерки, но има пропуски при спазването им. Все още се намират недобросъвестни граждани, констатирани са птици на открито в селата Соколово, Змеево, Сенокос и Дропла. През тази седмица общинската епизоотична комисия ще извършва проверки по селата заедно с полицията, ще бъдат налагани строги санкции. Кметовете по населени места трябва да уведомят арендаторите, че селскостопанската техника след работа в нивите трябва да бъде дезинфекцирана на място.
На заседанието бе коментирано, че много гълъби живеят по таваните на блоковете, затова те трябва да бъдат затворени. Бе сигнализирано още, че в района на Кранево има стопанин, който отглежда гъски в опасна близост до Балтата, където кацат много от дивите птици. Кметът на Кранево увери, че ще уведоми собственика за потенциалната опасност.
Д-р Веселин Милчев от Районната ветеринарна лечебница обобщи, че досега няма констатиран случай на масово измиране на диви птици в община Балчик. До момента за проби са дадени 10 умрели птици, които са с отрицателни резултати за птичи грип. Изпратени за изследване в София са и още две птици, намерени пред яхтеното пристанище и болницата в Балчик. Резултатите ще бъдат готови след 10 дни. Засега ситуацията е спокойна, увери д-р Милчев, но миграцията на дивите птици обхваща цялата община и трябва да бъдем безкомпромисни към нарушителите на забраните, подчерта още той.
Припомням, че основното, което стопаните трябва да спазват, е добра лична хигиена, птиците да се отглеждат на закрито, по възможност да има разделно отглеждане на птици и други животни, забранява се продажбата на живи животни. По-строгите мерки ще са в сила до края на март.

 


Сходни връзки

В БАЛЧИК ДАДОХА ИНСТРУКЦИИ ОТНОСНО ПРЕВАНТИВНИ МЕРКИ СРЕЩУ ПТИЧИЯ ГРИП | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди