изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 00:43 EEST
18 ЯНУАРИ - АТАНАСОВДЕН    
ОбществоСпоред народното вярване, на 18 януари, денят на свети Атанасий, е средата на зимата. Смята се, че той ходи нощем и пее, викайки лятото: 
Яла, яла, дойди лето,
дойди лето, гони зима;
та донеси пресно млеко,
пресно млеко и сирене...
Ще си дойдат щъркелите,
щъркелите с ластовици.

Народът смята свети Атанасий за покровител на скотовъдците: овчари, козари, говедари, коняри и пр. Вярва се също, че при подялбата на небето, земята и природните стихии, нему се паднали "зимните снегове и ледове". Като искал да избави скотовъдците от лютата зима, той обличал копринена риза, излизал на планината и викал: "Иди си, зимо, да дойде пролетта". Някога в Котел, където имало хилядни овчи стада, избирали от най-хубавите овни и ги правели курбан, за да се запазят стадата им от чумата, която била голяма напаст. В Троянско пък смятат, че точно на Атанасовден се раждала чумата, затова колели черна кокошка като "чумина жертва" и месели пити.
Ататасовден се празнува още от железари и ковачи, защото се вярва, че някога Атанасий бил чирак в ковачницата на Антоний, чийто празник е 17 януари. Народът е създал много легенди за свети Ататасий, свързвайки го с ковашкия занаят и като майстор строител на църкви, манастири и крепости.
Веднъж клещите се изгубили и желязото щяло да прегори в огъня, Атанасий рекъл, че дяволът ги е скрил, за да им напакости, та грабнал с ръка зачервеното желязо, турнал го на наковалнята и започнал да удря с чука и да го обръща, сякаш го държи с клещите, без да се изгори. Затова станал патрон на ковачите. На тоя ден те празнуват весело и шумно, семействата им варят жито, приготвят вкусни ястия с месо. Виното замезват с пастърма, орехи, бадеми и пр. Циганите, които някога били единствените майстори-ковачи, го празнуват изключително тържествено.
В Еленско се знае, че свети Атанасий е строил манастир в Света гора. По едно време парите му свършили и той изоставил строежа. Срам го било от хората и затова тръгнал да бяга. Далеч по пътя срещнал Света Богородица, която го посъветвала да се върне, защото кесията му била пълна с пари, а хамбарите - с жито. Тогава свети Атанасий казал, че ще й повярва, ако от скалата, дето стояли да разговарят, потече вода. Богородица протегнала ръка и леко ударила камъка. В миг бликнала бистра като сълза вода. Свети Атанасий се прекръстил, измил лицето си с водата, напил се и добил сили, та се върнал в манастира и довършил строежа. А скалата, дето бликнала водата, хората превърнали на оброчище и всяка година на Атанасовден правели тук събор и болни хора се лекували с водата. Зимният Атанасовден има и свой летен антипод - свети Атанас Летни - 5 юли.
 


Сходни връзки

18 ЯНУАРИ - АТАНАСОВДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди