изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:07 EET
17 ХИЛЯДИ В ОБЛАСТТА СА "УЖИЛЕНИ" ОТ МАСОВАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ    
ИкономикаМъртъвци се вдигали месеци след смъртта си от гроба, за да издават пълномощни. Други пък останали без бонове, нищо, че в ръцете им били оригиналите на депозитарните разписки

17 хиляди души в Добричко са "ужилени" от масовата приватизация, съобщиха от Добричката прокуратура. В момента там официално са се жалвали стотина души, които са констатирали, че инвестиционните им бонове от масовата приватизация са прехвърлени на други лица. Това е станало без тяхно съгласие и знание. Те са отишли в местното бюро на Агенцията за масова приватизация и са поискали справка за техните инвестиционни бонове. От там са им  отговорили, че нямат бонове и, че те са прехвърлени на друг човек. От прокуратурата поясниха, че самото прехвърляне не може да стане в Добрич, а в централата в София. След като научат, че са "ужилени", хората пускат жалби в Районната прокуратура. Била е разпоредена проверка и във Върховна касационна прокуратура, тъй като подобен процес се е развил в цялата държава. Станало ясно, че случаят е от компетентността на Софийска градска прокуратура. Чрез дирекция НС "Полиция" е установено, че противоправните действия са извършени от служител в Агенцията за масова приватизация в София, след което е било образувано дело срещу това лице. Разследването се ръководи и наблюдава от прокурор в Софийска градска прокуратура.
От началото на 2005 година изобретателни българи са намерили вратичка в Закона, която е била използвана. Имало период от време, в който нямало законово изискване молбата за прехвърляне на инвестиционни бонове от едно лице на друго да бъде с нотариална заверка на подписите.
В Добрич има група хора, които са се обединили срещу престъпленията от втората вълна на масовата приватизация, които през юни миналата година са направили подписка. Иванка Славова е писала два пъти до Агенцията по приватизация и досега няма никакъв отговор от там. "Искам да дадат обяснение къде са инвестиционните бонове на мен и съпруга ми, които са 500. До Върховната касационна прокуратура също съм писала, но и от там няма отговор. Писмата са изпратени препоръчано, с обратна разписка" - разказа Иванка Славова. Подобен е и случаят с Иван Енев. Той също в регионалния център на Агенцията за масова приватизация научил, че неговите инвестиционни бонове са прехвърлени на 28-годишния Мирослав Димитров Иванов от София. Като куриоз Иванка Славова разказа следното пред репортер на вестника: "Съпругът ми Димо Георгиев Димов почина на 22.03.2003 г. Като направих проверка, се оказа, че той близо 4 месеца след смъртта си е упълномощил лице, което да се разпорежда с неговите бонове, което е абсурдно. Нямат ли тези хора грях от бога" - пита още И. Славова.
Още през април 2004 г. НДТ от страниците си информира, че множество добричлии са разбрали, че са пострадали от втория кръг на масовата приватизация и са установили, че са изчезнали инвестиционните им бонове. Тогава само за пет месеца около 1200 молби от граждани, които считат, че инвестиционни им бонове са изчезнали от сметките им, са постъпили в Агенцията за приватизация. Сред тези молби от Русе е имало 250, а от Добрич и Варна - по 200, по 100 има от Кърджали, Перник и Разград. По-малко имало от Ст. Загора.
В отговор на постъпилите жалби тогава Агенцията за приватизация е изготвила и изпращала на гражданите подробна справка за движението по сметките им в инвестиционни бонове, както и отговор за причината да нямат депозитарни разписки. От АП са допълнили, че справката е стандартна и съдържа цялата информация, която може да бъде дадена на гражданите. Според експертите от агенцията, липсата на депозитарна разписка можела да е по две основни причини - липса на регистрация и липса на инвестиционни бонове. Вече трета година поред хората продължават да търсят своите инвестиционни бонове и установяват, че без да упълномощили когото и да било, депозитарните им разписки са вече в ръцете на трети лица.
Таня Янева ни потърси за съдействие по този проблем, като сподели следното: "Поискахме да продадем боновете си - цялото ни семейство, моите, на съпруга ми. Отидохме заедно с една колежка, която също бе решила да продаде нейните и на семейството си бонове. Установихме, че боновете ни са прехвърлели на някого и никой не може да ни каже как да постъпим. Парадоксът в случая бе, че оригиналните депозитарни разписки бяха у нас, а всъщност боновете ни ги нямаше по партидите". За да помогнем на читателката, потърсихме Комисията за финансов надзор в София, откъдето ни отговориха, че всеки, който установи, че е измамен, трябва да подаде жалба в свободен текст до централа на Комисията по финансов надзор, както и до Централен депозитар в столицата. Оттам уточниха още, че няма клонове на институциите в страната. Такива жалби също може да се подадат в РДВР и Следствието. Ако сте от ужилените, то можете да се жалвате до Централен депозитар на адрес София, пл. "Света Неделя" 6, Централен депозитар. Телефоните за връзка с Комисията по финансов надзор са: 02/94 04 582 и 02/94 04 793.
 


Сходни връзки

17 ХИЛЯДИ В ОБЛАСТТА СА "УЖИЛЕНИ" ОТ МАСОВАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди