изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:50 EET
ХУМАНИТАРНОТО ОБРАЗОВАНИЕ - СЪХРАНЯВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ЦЕННОСТИ    
ОбразованиеПред НДТ - Маргарита Ненова - директор на Хуманитарната гимназия "Св.св.Кирил и Методий" в Добрич

- Г-жо Ненова, колко ученици има в момента в ръководеното от Вас учебно заведение, колко са паралелките и преподавателите?
- Училището е със статут на хуманитарна гимназия от 1991 година. Паралелките през тази учебна година са 44. В средния курс /от 5 до 7 клас/ децата се обучават по учебния план за ранно чуждоезиково обучение, а в гимназиалния етап всички паралелки са профилирани. Това до голяма степен ни дава основание да говорим за едно профилирано училище, профилирана гимназия.
980 ученици имаме в момента. Педагогическите кадри са 74, плюс двама лектори. Тоест, училището има близо хиляда ученици и около 100 души педагогически и непедагогически персонал.
В този смисъл имаме разнообразна дейност и различни ученици - и като възможности, и като интереси. И това преди всичко е отговорност. Училището има много богати традиции и е естествено продължение на първото класно училище в Добрич. Аз се чувствам длъжна да го съхраня и развия като едно модерно училище, приобщено все повече към европейските и световните ценности.
- Докъде стигнаха намеренията Ви да въведете обучение по испански език?
- Интензивното изучаване на испански език е нещо ново и търсено, като се има предвид интересът към държавата Испания. Идеята възникна в  нашето ръководство и направеното проучване показа, че в около 60 процента от хуманитарните гимназии в България се изучава испански език. В този смисъл ние даже сме закъснели. Но направихме всичко необходимо, представили сме нашето предложение за план-приема до началника на инспектората и в община Добрич. И имаме уверението, че ще ни подкрепят. Намерили сме и преподавател по испански език.
Всъщност, това ще бъде прием след седми клас - интензивно изучаване на испански език с първи профилиран предмет география. Мисля, че това съчетание е чудесно и има интерес от страна на седмокласниците и техните родители.
 - По Ваше мнение, какви възможности дава на училищата делегираният бюджет?
- Определено смятам, че дава по-големи възможности. Това е, пак ще повторя, отговорност, но и много по-големи възможности в един синхрон - директор, счетоводител, ръководството като цяло. Да се очертаят приоритетните области - и материална база, и осигуряване на средства за образованието и учебния процес.
Именно защото сме на делегиран бюджет, ние успяхме от целевите средства за компютърна техника да си купим нови шест компютъра и да оборудваме още един компютърен кабинет. Благодаря на председателя на училищното настоятелство и на управителния съвет, че ни подкрепиха и ни помогнаха с около 4000 лева, за да направим и алуминиева дограма.
Почти готова е и фитнес-залата. Много енергия вложиха учителите по физкултура, ръководството, родителите. Но помогна и делегираният бюджет.
- Бихте ли посочила някои проекти, по които се работи в момента в хуманитарната гимназия?
- Работим по доста проекти, но се оказва, че някъде там, на по-горните етажи - министерства или агенции, нещо явно не правим както трябва. Но не сме се отчаяли. Имаме, например, съвместен проект с езикова  гимназия и като дарение получихме комплект - компютър с модерен принтер. Това пък е поводът да направим едно клубче за работа по проекти или клуб "Европа", както ще го наречем.
- Какво е виждането Ви за развитието на гимназията занапред?
- Оптимистично. Аз мисля, че хуманитарна гимназия е доказала и ще продължи да доказва необходимостта от своето съществуване. Определено хуманитарното образование дава възможност да се съхранят националните ценности, да се приобщят много по-леко и безконфликтно към европейските и световните ценности. Защото приоритетни области са българският език и литература, историята, географията, философията. Определено имаме изяви и добри постижения на кандидатстудентските изпити на нашите ученици. Да не говорим за олимпиадите, които винаги са били приемани с интерес и сме домакини на някои от тях. Имаме много амбиции. Започнали сме и ще продължим в посока образование на колегите в комуникационните и информационните технологии - и в учителската стая, и в някои хранилища към кабинетите има компютри.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

 


Сходни връзки

ХУМАНИТАРНОТО ОБРАЗОВАНИЕ - СЪХРАНЯВАНЕ НА НАЦИОНАЛНИТЕ ЦЕННОСТИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди