изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 17:30 EEST
Борис Велчев бе избран за нов главен прокурор – коментарите    
Коментари  Съветникът на президента доцент Борис Велчев бе избран за главен прокурор с 23 гласа “за” от общо 25 членове на Висшия съдебен съвет. Изборът започна в 11 часа и приключи в 11,10 часа. Велчев бе единствената кандидатура за поста.


Коментарите

Георги Петканов и Никола Филчев са доволни от избора на новия главен прокурор

Доволен съм от избора на новия главен прокурор. Това заяви министърът на правосъдието проф. Георги Петканов след заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС), предаде репортер на Агенция “Фокус”. Преди минути ВСС избра с 23 гласа “за” Борис Велчев за поста главен прокурор на Република България.
Никола Филчев също изрази задоволство от избора на Велчев за главен прокурор и му пожела успех.

Иван Татарчев: Нечиста политическа сделка между управляващите при избора на главен прокурор
Възмутен съм от това, че при избора на новия главен прокурор се касае за една политическа сделка между управляващите, която не е съвсем чиста. И за натиск, който е упражнен неправомерно върху членовете на Висшия съдебен съвет. Това каза пред Агенция “Фокус” Иван Татарчев по повод днешния избор на доц. Борис Велчев за главен прокурор.
По думите на Татарчев - Борис Велчев не е известен като практик и като човек, който има практика в областта на правото. Неговата възраст е твърде ниска, за да изпълнява такава длъжност. Длъжността главен прокурор изисква не само практически опит, но и житейски, подчерта Иван Татарчев.
Бившият обвинител № 1, който заемаше този пост в периода 1992 - 1999 г., заяви, че най-важното за един главен прокурор е: “Първо - да бъде добър българин. Ако не е добър българин, той не заслужава да бъде главен прокурор. Второ - да не е свързан с никоя политическа сила. Не може един близък роднина на бивш червен номенклатурчик да не е свързан с червената партия”, бе категоричен Иван Татарчев.
Иван Татарчев уточни, че не познава правния съветник на президента Борис Велчев, но му е направило лошо впечатление и това, “че се яви небръснат във Висшия съдебен съвет, пред магистратите, точно сега, когато го избират за главен прокурор”.

Татяна Дончева: Това, че Борис Велчев няма прокурорски стаж не е недостатък
Това, че Борис Велчев няма нито ден прокурорски стаж не е недостатък. Това заяви пред репортер на Агенция “Фокус” депутатката от Коалиция за България и член на парламентарната комисия по правни въпроси Татяна Дончева. Днес Висшия съдебен съвет избра президентския съветник Борис Велчев за поста главен прокурор.
Татяна Дончева обясни, че на обвинител номер 1 няма да му се налага да решава преписки, а и Велчев бил достатъчно интелигентен, за да навлезе бързо в системата. Според Дончева, способността на човек да стои и да върви прав било много важно качество, за да стане главен прокурор. “Не се сещам за човек в системата, който в момента след като е работил 10 години там, наистина може да го прави”, подчерта червената депутатка. Тя припомни, че е имало и други главни прокурори, които преди да заемат поста не са работили в системата. “Дошлите от университета проф. Костадин Лютов и проф. Васил Мръчков например, направиха прокуратурата едно много приятно за работа място”, допълни Дончева. Според нея обаче през последните два мандата работещите в тази система са имали неблагополучието да бъдат ръководени “или от хора, административно безхаберни, или от откровени тирани”. На въпрос как си обяснява факта, че кандидатурата на Велчев е била единствена, Дончева отговори: “На майсторлъка на проф. Петканов, който в тази затворена система, където нищо не е онова, което ви се струва, успя да консолидира гласовете в полза на нещо разумно”.

Борислав Българинов: Знаем кой стои зад главния прокурор и от кого да търсим отговорност
Няколко политически сили, обединени като коалиция, избраха главния прокурор. Това заяви Борислав Българинов /БНС/ от парламентарната правна комисия, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Българинов обясни, че в предизборната кампания на неговата партия залягал принципът - главният прокурор да бъде избиран от Народното събрание - и това дефакто стана. Според него изборът е не само политически, защото на днешното заседание на Висшия съдебен съвет Борис Велчев е бил подкрепен от 23 членове на съвета.
Българинов обясни, че не може да подкрепи кандидатурата на Велчев, защото не го познавал лично, но чувал само добри отзиви за него. Депутатът уточни, че изборът на прокурор е добър и нямало да се повтори “това, което ставаше с Никола Филчев”.
“От тук нататък знаем кой стои зад главния прокурор и от кого трябва да се търси отговорност”, завърши Българинов.

Борис Ячев: Изборът на Борис Велчев за главен прокурор е политически
“Основният дебат около избора на главен прокурор бе дали е политически или не. Уж не е, но на практика се оказва точно така”, заяви пред репортер на радио “Фокус” – Пирин, депутатът от коалиция БНС Борис Ячев.
“При избора на главен прокурор отново се разкриха някои недъзи в съдебната и законодателната система на страната ни", каза Ячев.
Той подчерта, че въпреки предварителните изказвания, включително и на членове на Висшия съдебен съвет, че политическите сили оказват натиск и влияние върху тях, никой, включително и от т.нар. опозиция, не са издигнали алтернативна кандидатура.
“23 “за” срещу 2 гласа против беше повече от логичен”, заяви Ячев.
“Именно в тази връзка става особено актуално предложението, което коалиция БНС прави във връзка с предстоящите промени в Конституцията", подчерта Ячев.
Според предложението на коалиция БНС - главен прокурор трябва да се избира от 2/3 от депутатите в парламента.
“Ако тези промени не се приемат и Конституцията не се промени в тази си част, не само този, но и следващите главен прокурори ще бъдат политически избирани”, категоричен бе Ячев.

Снежана Гроздилова: Надявам се изборът на Борис Велчев за главен прокурор да е най-добрият
“Надявам се изборът на Борис Велчев за главен прокурор да е най-добрият”, заяви депутатът от НДСВ Снежана Гроздилова. Тя подчерта, че не е специалист в тази област, но през последните години е чувала само положителни отзиви за професионализма на новия обвинител № 1 на България.
“Смятам, че въпреки в липсата на прокурорски опит, рутината която Борис Велчев има в наказателното право е добра подготовка за поста, които ще заеме на 22 февруари 2006 год.", каза Гроздилова. Тя подчерта, че за никого не е добре да се дават предварителни квалификации, без достатъчно информация.
Информацията е на радио “Фокус” – Пирин.

Павел Шопов: Висшият съдебен съвет е подведомствен на партийните централи
Висшият съдебен съвет (ВСС) явно е подведомствен на партийните централи. Това заяви пред репортер на Агенция “Фокус” депутатът от “Атака” Павел Шопов, който е и член на правната комисия към Народното събрание. Днес ВСС избра президентския съветник Борис Велчев за поста главен прокурор.
Според Шопов, отново изборът за главен прокурор бил политически, така както станало и преди 7 години с избора на Никола Филчев. Шопов допълни, че Филчев все пак е успял да се освободи от политическата опека.
“Много е интересно, че президентът Георги Първанов, който бабува за създаването на правителство, сега бабува и за избора на главен прокурор”, заяви още депутатът от “Атака”. Той поясни, че според Конституцията този избор не трябва да е политизиран, а е ангажимент на ВСС. “Президентът има единствено функцията да подпише указа и нищо повече”, посочи Шопов. Той допълни, че било противоконституционно водещи политици да изразяват публично предпочитания, одобрения и да лансират кандидатури за главен прокурор.

Филип Димитров: Изборът на новия главен прокурор е политически
Политическият избор на новия главен прокурор е очевиден. Това заяви пред репортер на Агенция “Фокус” депутатът от ОДС Филип Димитров, който е и член на правната комисия към Народното събрание. Днес Висшият съдебен съвет избра президентския съветник Борис Велчев за поста главен прокурор.
Според Филип Димитров съществувало очевидно разминаване между Конституцията и мнението на управляващите по отношение на прокурорската институция. Той обясни, че съгласно закона обвинител номер 1 не трябва да има нищо общо с изпълнителната власт. “Съгласно делата на политическите сили обаче става ясно, че той се избира на базата на съгласие между управляващите партии”, подчерта синият депутат. На въпрос как ще си обясни това, че новият главен прокурор няма стаж в системата, Филип Димитров отговори, че за управляващото мнозинство явно няма значение кой какво е работил, а кой от коя стара червена фамилия произхожда. Според синият депутат човек можел да бъде различен от роднините си. “Не вярвам обаче в това, че не представлява политически знак измъкването на всички синове и внуци на преден план и снабдяването им с подходящи държавни позиции”, заяви Димитров. Той пожела на новия главен прокурор да се справи с работата си. “Не е много трудно да бъде по-добър от своя предшественик”, заключи Филип Димитров.

Ангел Александров: Кандидатурата на Борис Велчев е “шанс за цялата съдебна система”
Румен Ненков, заместник-председател на Върховния касационен съд
Обществото ще оценява прокуратурата по делата, а не - по думите. Това каза Румен Ненков, заместник-председател на Върховния касационен съд по време на дискусията във Висшия съдебен съвет за обсъждане на кандидатурата на Борис Велчев за главен прокурор.
Румен Ненков отбеляза, че на новия главен прокурор предстои много тежка работа, ако изборът му бъде успешен. Една дейност се наблюдава от обществото, важно е дали при позитивна обществена нагласа тази дейност може да бъде успешна.
Въпросът за развитие на отношенията между прокуратурата като институция и съда като институция получи отговор в изложението на Борис Велчев.
“Ние сме хора, които трябва да служат единствено и само на закона. Считам, че консенсусът относно една кандидатура не е срамен консенсус. Така трябва да се приемат и промените в Конституцията. Бих казал - нека да се обединим около консенсуса, който е постигнат”, каза Румен Ненков.
Ангел Александров, директор на Националната следствена служба, смята, че кандидатурата на Велчев е “шанс за цялата съдебна система”. Призовавам да го уверим, че ние като членове на ВСС ще го подпомогнем в неговите усилия, каза Ангел Александров.

Проф. Александър Воденичаров: Ще гласувам убедено за кандидатурата на Борис Велчев
Категорично ме задоволяват акцентите, които Борис Велчев постави в бъдещата си дейност. Това каза проф. Александър Воденичаров, член на Висшия съдебен съвет (ВСС) по време на обсъждането на кандидатурата на Борис Велчев за главен прокурор. Според Воденичаров - това са основни моменти в работата на един бъдещ главен прокурор. “Особено ме задоволява фактът, че ефективността на главния прокурор ще се измерва по това - колко присъди са влезли в сила”, каза той. И отбеляза, че е важен акцентът за борбата с битовата престъпност, която наистина тормози много хора.
Проф. Александър Воденичаров открои четири момента в мотивите си да подкрепи кандидатурата на доц. Борис Велчев за главен прокурор:
Първо - Велчев има сериозна професионална подготовка.
Второ - притежава необходимите нравствени качества.
Трето - притежава сериозни организаторски и управленчески качества, каквито са необходими за прокуратурата.
Четвърто - Борис Велчев може напълно да осигури приемствеността в работата на прокуратурата.
Ще гласувам убедено за кандидатурата на Борис Велчев - каза накрая проф. Александър Воденичаров.

Иван Григоров: Идеята за трети заместник-главен прокурор е интересна и би имала реален ефект
Иван Григоров, председател на Върховния касационен съд (ВКС), заяви пред членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС), че подкрепя кандидатурата на Борис Велчев за главен прокурор.
Иван Григоров припомни, че преди време ВКС публично заяви, че съдът категорично няма да подкрепи за главен прокурор кандидат от обкръжението на настоящия главен прокурор, а Борис Велчев не е такъв. "Няма да подкрепим активен политик – Борис Велчев не е такъв. Няма да подкрепим кандидат, който е против законодателните промени за членството в Европейския съюз, който е зависим от бившата Държавна сигурност, който е психически неуравновесен, който не се отнася с подчинените си като с достойни хора – всичко това ние няма да подкрепим. Няма никакво основание да смятаме, че Борис Велчев е подобен кандидат", каза Иван Григоров.
От днешното изложение на Борис Велчев мотивът ми да го подкрепя е 100 %, каза още той.
Иван Григоров коментира, че идеята на Борис Велчев, представена в неговото изложение - за трети заместник главен прокурор, е “интересна” и би имала реален ефект.
Той каза, че адмирира тезата за единност на институциите по въпроса за законодателните промени, както и тезата, че прокуратурата трябва да бъде политически независима.
Иван Григоров коментира, че в последните дни масово се тиражира тезата за политическа предопределеност на кандидатурата на Борис Велчев. "Категорично уверявам всички, че ВКС и членовете на ВКС във ВСС не могат да бъдат манипулирани в каквото и да било", каза той.  http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Борис Велчев бе избран за нов главен прокурор – коментарите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди