изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:17 EET
Самоубийствен атентат в Тел Авив на фона растящото напрежение в региона /ОБЗОР/    
По света Тел Авив/София. Самоубийствен атентат беше извършен днес израелската столица Тел Авив, на фона на растящото напрежение, свързано с наближаващите парламентарни избори в Палестинската автономия в края на януари, в Израел през март и най-вече неизвестността около здравословното състояние на израелския министър-председател Ариел Шарон.


По последни данни 25 души са били ранени при днешния атентат на старата автогара в Тел Авив. При експлозията е загинал терористът-камикадзе.
"Бригадите на Ал Кудс”, въоръженото крило на радикалната палестинска групировка “ Ислямски джихад”, пое отговорността за днешния атентат в Тел Авив. Около час и половина по-късно “Бригадите на мъчениците от Ал Акса”, радикалната групировка, смятана за фракция за движението “Фатах” също пое отговорност за атентата.
След атентата на цялата територия на Израел са предприети засилени мерки за сигурност.
Лидерът на Палестинската автономия Махмуд Аббас заяви, че самоубийственият атентат в Тел Авив е бил планиран с цел да саботира предстоящите парламентарни избори в страната, предаде АП.
“Това е саботаж, не само на изборите, но и на сигурността на палестинците”, каза Аббас пред журналисти в Рамала. Той посочи още, че причинителите за атентата трябва да бъдат наказани.
Самоубийственият атентат в Тел Авив е бил извършен от 22-годишен палестинец от град Наблус, съобщава на електронната си страница израелският вестник “Йедиот Ахаронот”, позовавайки се на палестински източници. Името на терориста е Сами Абд ал Хафиз Антар, като се посочва, че той е бил член на “Бригадите на Ал Кудс”, военизираното крило на радикалната палестинска групировка “Ислямски джихад”.
През АФП, палестинското ръководство осъди самоубийствения атентат в Тел Авив и го определи като опит да се провалят предстоящите парламентарни избори в Палестинската автономия.
“Ние се обявяваме против всички атаки, които водят до човешки жертви и осъждаме терористичния акт в Тел Авив”, каза говорителят на Палестинската автономия Набил Абу Рудейна.
Според него също атентатът е опит да се саботират палестинските парламентарни избори, които са насрочени за 25 януари.
Автогарата в Тел Авив е била 3 пъти обект на атентати за последните четири години, коментира телевизия Би Би Си извършеният днес атентат в израелската столица.
Международното летище "Бен Гурион" в Тел Авив беше затворено за около час и половина след атентата и в момента отново функционира редовно, съобщава “Аарец”.

Кадърът към материала е на израелския ежедневник "Аарец"


Агенция “Фокус” припомня:

01.06.2001
При бомбен атентат в нощен клуб в Тел Авив загиват 21 души, а други 120 са ранени. През юли 2004 г. израелския съд осъжда на доживотен затвор Раад Харети, член на ХАМАС, за това че е вербувал терористи за извършването на терористичния атентат в Тел Авив.

19.09.2002
При експлозия в пътнически автобус загиват 6 души, а други 60 са ранени. Автобусът е взривен на централна улица в Тел Авив пред една от главните синагоги в града, от терорист-камикадзе. Отговорност за атентата поемат Палестинската терористична групировка “ХАМАС” и въоръженото крило на “Исламски джихад” – “Бригадите Ал Кудс”. В изявление на ХАМАС се отбелязва, че атентата е организиран с цел отмъщение за предприетите, дни преди това, от страна на Израел операции в Ивицата Газа, при които загиват 16 души.

05.01.2003
Около 18,30 часа двама палестинци - камикадзе се взривяват в района на бившата централна гара на града. 23-ма души загиват, а над 100 са ранени. В района на взрива живеят предимно чуждестранни работници. Повечето от жертвите са имигранти от Източна Европа, Африка, Тайланд и Китай. При атентата са убити и двама българи - Красимир Ангелов от Златоград, работил за израелската строителна фирма "Кафрит" и българката Сафуна Юлзари от град Бат Ям, която има и израелско гражданство. Друг българин е ранен - Петър Николов Дуков, строителен работник в Израел от фирма "Изидот тур".
Три палестински групировки поемат отговорност за атаките - Ислямски джихад, въоръженото крило на радикалното движение ХАМАС и "Бригадите на мъчениците от Ал Акса".

09.09.2003
Седем израелски военнослужещи загиват при бомбен взрив на автобусна спирка до военната база в района на Тел Авив. Други 30 души са ранени. Отговорност за атентата поема военното крило на ХАМАС “Езедин ал Касам”. “С последните атаки в Тел Авив и Йерусалим, които бяха извършени въпреки строгите предохранителни мерки на Израел, ние заявяваме на ционистите, че е време за разплата”, се казва в изявление на ХАМАС, излъчено по Ал Джазира.

25.12.2003
Четирима души загиват и повече от 16 са ранени при атентат извършен от терорист камикадзе на автобусна спирка в близост до Тел Авив. Отговорност за атентата поема групировката Национален фронт за освобождение на Палестина.

11.07.2004
Една жена е убита и около 20 души са ранени при експлозия край автобусна спирка в Тел Авив. Жената е тежко ранена при експлозията и е починала на път за болницата. Инцидентът става на улица Хар Цион в близост до старата автогара в града, около 7 часа сутринта местно време - пиков час от първия работен ден от еврейската седмица. Групировката “Бригади на мъчениците от Ал Акса” – въоръжено крило на “Фатах” на палестинския лидер Ясер Арафат, поема отговорността за атентата: “Атентатът е в отговор на израелските престъпления в Наблус и Ивицата Газа”, съобщава анонимен говорител на групировката.

01.11.2004
Мощната бомба избухва на пазар “Кармел” в центъра на Тел Авив. Експлозията е дело на терорист-камикадзе. Загиват четирима души, сред които атентаторът. Повече от 32-ма са ранени. Отговорност за атентата поема Народният фронт за освобождение на Палестина. Източници от групировката заявяват, че атентаторът е 18-годишният Амер ал Фахр от бежанския лагер Аскар близо до град Наблус на Западния бряг. При атентата загива един израелец с българско гражданство. Името му е Самуел Леви на 65 години, работил като музикант всеки петък в български клуб. При експлозията е ранен и друг израелец с българско гражданство - Йосиф Бело. Той е приет в болница с наранявания в областта на главата, но по-късно е изписан. По време на разследването израелското следствие установява, че целта на нападението на атентатора-самоубиец е било посолството на Франция в Израел, което се намира в същия район.

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Самоубийствен атентат в Тел Авив на фона растящото напрежение в региона /ОБЗОР/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди