изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-28 @ 23:34 EET
Европейският съд по правата на човека осъди България по жалба на македонистката организация ОМО “Илинден”    
Европейски съюзСтрасбург. Европейският съд по правата на човека осъди България по жалба на македонистката организация ОМО “Илинден”, която се бори за признание на съществуването на македонско малцинство в България, на основание че българското правосъдие е отказало на няколко пъти (през 1990-91г., 1998-99 г. и 2002-04 г.) регистрацията на организацията, научи Агенция “Фокус”.


В свое решение от днес, Европейският съд по правата на човека аргументира решението си на основание, че решенията на българското правосъдие да откаже регистрация на македонистката организация, заради “заплахата за териториалната цялост, обществения ред, правата и свободите на територията на Република България”, представлява “нарушение на правото на организацията за свобода на сдружаване”.
На второ място, Европейският съд по правата на човека изразява съмнение в “несъответствието на иска на ОМО “Илинден” спрямо Конституцията и законите на Република България” въз основан на които е били накърнени “правата на жалбоподателите”.
На трето място, в решението си Европейският съд по правата на човека заявява, че “не намира за убедителен аргумента”, че регистрацията на ОМО “Илинден” би представлявал опасност, спрямо целите и задачите, обявени от организацията.
В заключение, съдът припомня, че “организацията на жалбоподателите има едва 3 000 съмишленици, като не всички са активни в изявите си и общественото й влияние е минимално”.
Съдът присъжда на жалбоподателите сумата от 1 900 евро, разноски по делото.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

Европейският съд по правата на човека осъди България по жалба на македонистката организация ОМО “Илинден” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди