изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:47 EEST
ПОРАСНАЛИ БЕБЕТА ЩЕ СЪБЕРЕ НА СРЕЩА ОТДЕЛЕНИЕТО ЗА НОВОРОДЕНИ    
ОбществоСреща на дечица, които са родени в добричката болница и за тях са се грижили в Отделението за новородени, смятат да организират работещите там.

 "Деца и сега идват при нас, станали са страхотни сладури, вече са проходили, казали са първата си думичка" - сподели д-р Йовка Тихонова. Според нея, едни от най-милите моменти за работещите в отделението са, когато им гостуват малчугани, които са били болни, родили са се недоносени, а вече са станали големи, здрави деца. Идеята е на срещата на бъдещите пациенти да бъдат поканени именно такива деца. Лекарката сподели, че на запад малчугани, които са се родили с по-ниско тегло или със заболявания, се проследяват години след това. В отделението умуват срещата да е в Деня на първа пролет - когато щъркелът носи бебетата. Вече е започнало и издирването на децата. Сред малчуганите, които работещите в отделението искат да поканят, е и най-малкото бебе, родено в добричката болница. "То се появи на бял свят едва 650 грама, вече трябва да е на 4-5 години" - каза д-р Тихонова. Навремето родителите на детето живеели в с. Стожер, но вече се били преместили в друго населено място и не можело да бъде издирено. Още една интересна инициатива са решили да осъществят работещите в Отделението за новородени - да си направят страница в интернет. Идеята е на нея да публикуват снимки на всички новородени и данни за ръста и теглото им, както и полезна информация за майките, да отговорят на въпросите, които ги вълнуват.
За 147  недоносени дечица са се грижили в отделението през м.г, броят им е леко завишен, в сравнение с предходната година. Д-р Тихонова обяснява, че отглеждането им изисква големи грижи 24 часа в денонощието. Бебетата с по-ниско от нормалното тегло се отглеждат в ковьоз, непрекъснато се следят жизнените им показатели - дишане, сърдечна дейности и др. Децата с тегло под 1 500 грама престоявали в отделението минимум два месеца. Най-мъничкият пациент на отделението през 2005 г. е бил Милен Мирков, който се е родил 1 060 грама. Той е престоял в отделението 74 дни. Най-голямото бебе пък било 4 700 грама.
Толерирането на естественото хранене е един от приоритетите в работата на Отделението за новородени, сподели д-р Тихонова. Тя припомни, че МБАЛ - Добрич е първата в страната, която преди години бе удостоена с приз "Болници - приятели на бебетата" на Световната здравна организация и ЮНЕСКО. "Веднага след раждането започваме да обучаваме майките да кърмят и когато има такава нагласа у тях, резултатите са чудесни" - коментира д-р Тихонова. И допълва, че голям процент от майките желаят да кърмят бебета си. В отделението са направили специално табло, на което поставят снимките на бебета-отличници по отношение на кърменето. Има и друго табло - със снимки на малчугани, които са били недоносени или болни, но са пораснали здрави и красиви деца. НДТ

 


Сходни връзки

ПОРАСНАЛИ БЕБЕТА ЩЕ СЪБЕРЕ НА СРЕЩА ОТДЕЛЕНИЕТО ЗА НОВОРОДЕНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди