изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:03 EET
НИКОГА НЕ СЕ ПРЕТРЪПВА КЪМ ПЪРВОТО ИЗПЛАКВАНЕ НА БЕБЕТО    
ЗдравеД-р Трифон Йорданов - началник на Акушеро-гинекологично отделение на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, пред НДТ

- Д-р Йорданов, с какво чувство работещите в отделението - лекари, акушерки, медицински сестри, посрещате празника си - Деня на родилната помощ?
- В навечерието на 21 януари - Деня на родилната помощ, работим с чувство на изпълнен дълг. Има много неща, с които можем да се похвалим като АГ-отделение. Самите цифри и сравнителни резултати, които всеки може да направи спрямо равностойно конкурентно звено - като болница, като АГ-отделение, говорят в положителната насока на развитие, която имаме.
- Какво сочи статистиката за м.г., по-здрави бебета ли се раждат?
- Родилите жени в АГ-отделение през 2005 г. са 1 311, а децата - 1 324. Имаме 13 близнаци, момчетата са с осем повече. Недоносените са 144 или около 11 процента, което е един нормален процент за ранга на болницата и региона, който обслужваме. В този аспект, като много добър резултат можем да посочим нулевият процент интранатална детска смъртност, т.е. в хода на самото раждане нямаме починало дете. Друг много важен показател, който се следи във всяко едно лечебно заведение, е майчината смъртност. За периода, за който говорим, до Деня на родилната помощ, нямаме починала родилка. Научаваме от пресата за такива инциденти в други отделения в страната. При нас, за радост, майчината смъртност е нулева. Процентът на недоносеност се запазва в сравнение с предходната година , като борбата за намаляването му не е само наш приоритет. Тук влияят и факторите доболнична помощ, социално битови условия, начин на живот, икономически просперитет на нацията, на областта. Отделението ни работи с 12 лекари и освен тези 1 311 раждания, трябва да прибавим, че едни от най-тежките операции, които се правят в гинекологичната практика, се работят и в нашето отделение. През м.г. имаме 104 лапарохистеректомии, т.е. операции по повод миома на матката и други туморни заболявания. Трябва да прибавим и 114 лапароскопии, т. нар. безкръвни операции. Много малко болници в страната могат да се похвалят с такъв показател. Това е един от методите на работа на високо ниво в европейски страни. Друго доказателство за високото ниво, на което обслужваме пациентите е, че в нашето отделение се работят т. нар. лапароскопски асистирани хистеректомии. Преди три дни направихме такава, пациентката е още в отделението. Това представлява отстраняване на матката по безкръвен метод. Миналата година в Плевен проф. Гочев беше извършил подобна операция и получи голям отзвук по медиите. А при нас това е вече пета операция откакто работим по този метод. Много от операциите са извършени по повод стерилитет, имаме вече и бременни жени, на които са извършени безкръвни операции. В скоби казано - берем плодовете на нашия труд. 
- През м.г. бе извършена реорганизация на родилния сектор в добричката болница, бе направен и основен ремонт. Бихте ли разказали за тях, с какво това доведе до подобряване на работата ви?
- От 1 януари м.г. предхождащите три отделения - по патологична бременност, родилно и гинекологично, бяха обадинени в едно АГ-отделение. Ефектът, който се постигна, е че се намали броят на леглата като цяло. В момента разполагаме с 45 легла, намалението е с около 20. В момента работим на максимална използваемост на леглата, като това води неминуемо до икономии на топлоенергия, електроенергия и на други разходи. В смисъл на медицинска практика и работа ние не сме допуснали влошаване на качеството на медицинската дейност, независимо от намаляването на леглата. Ремонтът, който бе извършен в отделението, бе в две направления. От една страна нашата болница в лицето на директора д-р Калинкова кандидатства с енергоспестяващ проект към Министерството на енергетиката. Проектът беше одобрен и беше субсидирана подмяната на дограмата на цялата болница. Второто направление - това вече са вътрешни средства на болницата, с които ние извършихме един основен ремонт на отделението. Изцяло стаите бяха обменени - подовата настилка, стени, осветление водоинсталации, санитарни възли. Отзивите на бременните, на болните жени недвусмислено показват тяхното одобрение и желание за лечение при нас.
- Д-р Йорданов, какво качество трябва да притежава един лекар, една акушерка, за да работи в сферата на родилната помощ? Има ли го вълнението при всяко раждане?
- Да, вълнението винаги си го има. Ние сме едно от малките отделения в медицинската практика, където се дава живот. Неминуемо това са едни радостни и вълнуващи моменти. Вярно - в повечето случаи и трудни - както за родилката, така и за персонала. Но караният резултат носи едно безкрайно удовлетворение  и радост. Никога няма да претръпне и лекарят, и акушерката към първото изплакване на бебето и радостта от даряването на нов живот.
- Как ще отбележите празника?
- По традиция вече организираме коктейл утре /днес, б.а./ в актовата зала на болницата. Поканили сме много гости - областния управител, кметицата на Добрич, директора на здравната каса. поканили сме и наши колеги, които са в пенсионна възраст. А в самия Ден на родилната помощ - 21 януари, за цялото отделение сме организирали вечеря в ресторант "Резиденция".
- Д-р Йорданов, какво пожелавате по повод празника на работещите в АГ-отделение и на бъдещите майки?
- На всички колеги и на всички, които са дали своя принос за подобряване на раждаемостта, за успешния изход на всяко раждане,  пожелавам да са живи и здрави, да работим заедно за доброто на региона. Пожелавам им весело изкарване на празника. На бъдещите майки искам да кажа да не се страхуват. На всяка една бременна жена обясняваме, че това наистина е един  тежък, труден момент, но важен, период, през който всяка една жена в повечето случаи минава. Да не се страхуват - няма раждане, което да мине напълно безболезнено, именно за това е персоналът на отделението - да окаже своята помощ за нормалното му протичане.

 


Сходни връзки

НИКОГА НЕ СЕ ПРЕТРЪПВА КЪМ ПЪРВОТО ИЗПЛАКВАНЕ НА БЕБЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди