изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 14:37 EEST
ИТАР-ТАСС: Ибрахим Ругова е починал още вчера    
По света Москва/Прищина. Президентът на Косово Ибрахим Ругова, за когото беше съобщено, че е починал днес, всъщност е бил мъртъв още вчера, твърдят източници на агенция ИТАР-ТАСС.
Според агенцията, властите са предпочели да задържат информацията, за да се подготвят за шоковата реакция на обществото.


Официално разгласената информация споменаваше, че косовският президент е починал днес на обяд около 11 часа и 40 минути, вследствие на боледуване от рак на белите дробове.

Агенция "Фокус" припомня:

Ибрахим Ругова става първият президент на Косово на 4 март 2002 г., вследствие на изборната победа от 17 ноември 2001 г.
Роден в Koсово през 1944 г., Ругова изучава лингвистика в парижката Сорбона . След завръщането си в Косово става професор по албанска литература и писател. През 1989 г. оглавява Съюза на писателите на Косово. По-късно през същата година югославският президент Слободан Милошевич отнема автономността на областта, което води до основаване на Демократичният съюз на Косово (ДСК) - първата некомунистическа партия в Косово.
През 90-те години Ругова е начело на Демократичния съюз на Косово, следвайки политика на мирно противопоставяне на режима на Милошевич. Партията бойкотира сръбските и федералните избори и спомага за създаването на паралелно управление за етническото албанско население в болниците, училищата и данъчните структури. През 1992 и 1998 г. Ругова е избран за президент на самопровъзгласилата се “Република Косово", която не е призната от властите в Белград.
Мирната политика на Ругова е подложена на критика в средата на 90-те години, когато Косово е изключено от Дейтънското мирно споразумение /сложило край на войната в Босна и Херцеговина - 1992-1995 г./ - знак, който много етнически албанци тълкуват като показателен, че областта има малки шансове да спечели подкрепата на Запада в стремежите си за независимост.
През февруари 1999 г. Ругова взема участие в мирните преговори за Косово в Рамбуйе, Франция, като член на делегацията на косовските албанци.
През октомври 2000 г. партията на Ругова отново получава поддръжката на избирателите и печели общинските избори в Косово с 58 процента от гласовете. Наобщите избори през ноември 2001 г. Демократичният съюз на Косово се сдобива с 46 процента от гласовете, което й дава възможност да победи, но не с мнозинство. През март 2002 г., след тримесечни дебати по споразумението за разпределение на властта с другите партии на етнически албанци, Ругова е провъзгласен за президент на Косово.

http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

ИТАР-ТАСС: Ибрахим Ругова е починал още вчера | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди