изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:40 EEST
София – Триполи: фонд, споразумение, недоумение /ОБЗОР/    
НовиниСофия/Триполи. Вчера в либийската столица Триполи бе официално основан международен фонд за подпомагане на децата, заразени със СПИН в Либия и техните семейства, коментира тази сутрин електронното издание на либийския ежедневник “Либия днес”.

Основатели на международния фонд са директорът на благотворителната организация “Червен полумесец” в Либия – Саид Шебани, посланикът на Европейската комисия в Либия Марк Перини, американският професор Марк Клайн и представителят на българската страна – Иван Чомаков, кмет на община Пловдив.
От своя страна външният министър на Джамахирията Абдел Рахман Шалкам приветства основаването на фонда и пожела успех и спорна работа на участниците в инициативата, посочва още изданието.
Либийските деца, заразени с вируса на СПИН посредством преливане на заразена кръв, ще бъдат лекувани със средствата събрани от фонд, приносители към който са България и ЕС, съобщава информационният портал MedIndia. Децата бяха заразени посредством кръвопреливане, по невнимание от страна на български медицински сестри и лекар, припомня MedIndia.
Решението по делото ще бъде взето от либийския върховен съд, който се съгласи да бъде основан фонд за лечението на децата. Иван Чомаков, кмет на Пловдив заявява, че България поема отговорността за поддръжката на фонда, събраните средства по който предвиждат отделянето на 370 000 долара, предназначени единствено за лечението на всяко едно от болните деца и няма да бъдат възприемани като компенсации.
Агенция Ройтерс съобщи днес за споразумение между Либия и България за създаването на фонд за подпомагане на семействата на заразените със СПИН либийски деца, като се уточнява, че е било постигнато споразумение за изграждане на фонд, който да събере сумата от 4,4 млрд. евро.
МВнР не разполага с информация България да се е ангажирала с изплащането на компенсации на семействата на заразените със СПИН либийски деца, както беше съобщено по-рано днес от агенция Ройтерс, съобщи за Агенция “Фокус” говорителят на министерство на външните работи Димитър Цанчев.
“Български правителствени представители не са участвали в проведените вчера и днес преговори за международния фонд за подпомагане на заразените със СПИН либийски деца”, заяви Димитър Цанчев.
“Информацията, разпространена от агенция Ройтерс се основава на изявление на Идрис Лага, председателя на Асоциацията на семействата на заразените със СПИН либийски деца”, каза още Димитър Цанчев.
Международен фонд за подпомагане на семействата на заразените със СПИН либийски деца беше официално създаден днес в Триполи, но дискусиите ще продължат, за да се определи размера на конкретната помощ, предаде АФП. Семействата на заразените деца искат да им бъдат изплатени обезщетения в размер на 4,3 милиарда евро, допълва агенцията.
За създаването на фонда, в който участват представители на ЕС, САЩ, българска и либийска асоциация, съобщи днес говорителят на Асоциацията на семействата на заразените със СПИН либийски деца, Идрис Лага. “Беше сключено официално споразумение за създаване на фонда, който обаче ще заработи едва след края на преговорите относно исканията на семействата на заразените деца”, уточни Лага. “Исканията на семействата са за обезщетения от по 10 милиона евро на заразено дете и медицинска помощ в Либия и зад граница”, допълни той. “Ако сключим споразумение, фондът ще заработи, в противен случай той ще бъде недействителен”, подчерта Лага.
Конкретната сума ще бъде уточнена по време на преговори, които ще продължат на 13 февруари.
АФП припомня, че на 12 януари българският външен министър Ивайло Калфин заяви, че страната му няма да участва финансово в международния фонд в помощ на семействата на заразените със СПИН деца, "защото българските медицински сестри са невинни".
Говорителят на Асоциацията на семействата на заразените със СПИН либийски деца Идрис Лага заяви, че България и Либия, с посредничеството на европейски и американски представители са основали фонд за подпомагане на болните деца, предаде телевизия “Ал Джазира” в следобедната емисия новини. Според информацията семействата искат България да изплати близо 4,4 млрд евро обезщетения за заразените деца, но споразумение все още няма.
Говорителят на Асоциацията на семействата на заразените със СПИН либийски деца Идрис Лага е обявил, че България и Либия са постигнали споразумение за изплащане на обезщетения за болните от СПИН над 400 либийски деца, както и за майките на някои от тези деца, които са се заразили със смъртоносния вирус, предаде електронното издание на ежедневника “Либия днес”.
“Двете страни са постигнали съгласие за изплащане на десет милиона евро за всяко болно дете, общо те са 426, но има и 20 майки също заразени с вируса”, подчертава Идрис Лага в изявление пред медиите.
На днешната среща в либийската столица Триполи българските и либийски представители са обсъдили подробно изплащането на обезщетенията и осигуряването на лекарски надзор и грижи за децата, поясни още говорителят, цитиран от “Либия днес”.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

София – Триполи: фонд, споразумение, недоумение /ОБЗОР/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди