изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 04:30 EEST
Фалит очаква много семейства, които са взели кредити    
НовиниМного български семейства може да фалират в близките няколко години, защото няма да могат да изплащат кредитите, които са взели. Това прогнозира икономически доклад изготвен за президента Георги Първанов.

Експертите, подготвили документа, констатират, че спестяванията на българите все повече се стопяват, а задълженията растат. Според данните на БНБ населението вече е натрупало четвърт милиард лева лоши кредити.

Най-големи са рисковете, за хората, които са теглили кредити за нови жилища, предупреждават анализаторите. "Балонът от вложения в жилищни имоти не спира да се надува и ще се сблъска с негативното отражение върху реалните доходи на повишените цени на петрола", се казва в доклада, чието изготвяне президентът възложи на известни икономисти.

Според цитираните от тях данни на БНБ дълговете на гражданите са за около 5,8 милиарда лева, а размерът на нередовните заеми или просрочените кредити вече е достигнал 800 милиона лева. Въпреки рисковете обаче много хора продължават да теглят нови кредити.

Тези, които вече имат проблем с връщането на кредита имат няколко възможности. Да предоговорят схемата на плащане и да внасят, колкото имат възможност. Или да рефинансират кредита като изтеглят заем от банка, която предлага по-добри условия. Крайният вариант е продажба на имота при ипотечен кредит, за да бъдат върнати парите на кредитора.

Срещу тези, които не обслужват задълженията си кредиторът може да заведе съдебно дело. На търг могат да бъдат продадени имота или имуществото на длъжника, за да се покрие дълга към кредитора. Ако парите не са достатъчни, банката може да направи запор и на всички бъдещи доходи на длъжника.

Докладът, изготвен за президента констатира още, че трайно и постоянно се увеличават разходите на българите за здравеопазване и образование, а доходите растат с много по-малък темп от задълженията.

Най-тежко според анализаторите е положението с най-възрастните, като над 51 процента от пенсионерите вече живеят под границата на бедността. Докладът озаглавен "Конвергенция и европейски фондове" ще бъде официално представен утре.

 http://www.btv.bg

 


Сходни връзки

Фалит очаква много семейства, които са взели кредити | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди