изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:17 EEST
Около 25 хиляди души всяка година емигрират от България    
НовиниДве трети от емигрантите напускат страната без да знаят какво ще работят в чужбина и дори без да знаят езика, който се говори в държавата, в която отиват. Това е една от констатациите в годишния икономически доклад изготвен за президента на републиката.

Видни икономисти, министри и бизнесмени участваха днес заедно с президента Георги Първанов в обсъждането на доклада. Около 600 хиляди българи са работили в чужбина през последните три години, но 400 хиляди от тях са се върнали в България. 2/3 от парите, които изкарат в чужбина емигрантите връщат обратно в България.

Почти 900 милиона евро вкарват емигрантите в България всяка година.Около 340 хиляди български семейства получават пари от чужбина и доходите им са с около 1/3 по-високи от тези на останалите домакинства. Като положителен се приема и фактът, че докато само 8 процента от българите имат собствен бизнес, 20 % от хората, които са работили в чужбина откриват собствени фирми, щом се върнат в родината.

Според Веселин Минчев, един от авторите на доклада за президента хората, които са били там и в момента са тук 2/3 от тях са доволни от престоя си. 1/3 са много доволни, от тях само 20 % не са доволни. По отношение на квалификацията, от гледна точка на познаването на език там нещата не са много добре. Половината от хората, които са били зад граница са заминали без да знаят езика на страната. Тоест може да се предполага, че работата, която са вършили не е особено квалифицирана.

Докладът констатира, че съгражданите ни напускат страната основно по икономически причини, а 10-12 % от преселниците заявяват, че просто не искат повече да живеят в България. При разглеждането на доклада, президентът заяви, че очаква експертите да намерят начини за преодоляване на засилващото се социално неравенство у нас в процеса на присъединяване към Европейския съюз.

В доклада за президента са описани 4 основни източника, които могат да предизвикат шок в България - това са реалните доходи, нивата на лихвените проценти, инфлацията и валутният курс.

http://www.btv.bg
 


Сходни връзки

Около 25 хиляди души всяка година емигрират от България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди