изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 20:47 EEST
Британски дипломати уличени в шпионаж в Москва    
Новини Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия е разкрила група британски шпиони, работили под прикритието на посолството на Великобритания в Москва и контактуваща с правозащитни органи.

Краят на операцията, проведена от руското контраразузнаване в руската столица, е бил излъчен по обществена телевизия “Россия”, съобщи “Новости”. В края на миналата година сътрудниците на ФСБ са успели да “засекат” групата британски шпиони”.

Според данните, операцията на федералните е била уникална – контраразузнаването е открило необичайни технически средства, използвани от англичаните за първи път в историята на специалните служби.

“Но най-главното не е в това, а във факта, че един от британските шпиони се е оказал свързан с някои от руските неправителствени обществени организации”, е посочил авторът на предаването.

Днес на територията на Русия функционират хиляди неправителствени организации и само 92 от тях имат официална регистрация в Министерството на правосъдието.

Повечето от тези организации са създадени и се финансират и съществуват под патронажа на правителствени и обществени организации на САЩ и техните съюзници от НАТО, са съобщили от пресслужбата на ФСБ.

В хода на следствието особен интерес у руските спецсътрудници са предизвикали “четирима така наречени британски дипломати”.

Един от тях е 30-годишният секретар на британското посолство Христофер Пирт, работещ в Русия от 2002 година, проявил се като активен разузнавателен агент, подчертават авторите на предаването.

Във видеоматериала са записани кадри от есента на 2005 година, в които Пирт стои близо до тайник в един от парковете в околностите на Москва.
Тайникът е специално предавателно устройство на британското разузнаване под формата на обикновен камък.

“Първоначално помислихме, че това е класически тайник – контейнер, направен във вид на камък. Но по-късно, когато нашите специалисти са проверили предмета, стана ясно, че в камъка има електронно устройство”, е разказал оперативен сътрудник на ФСС.

Камъкът изглеждаше цял, без каквито и да е било отвори, но е бил доста лек. Предметът е минал “рентген”, след което се е оказало, че той е “запълнен” с батерии на приемащото и предаващото устройство.

Оборудването е закрепено със специални винтове към стените на камъка, за да бъде избегнато всякакво външно въздействие, и е било залято със особено херметично вещество, за да не прониква влага, разказва оперативен сътрудник.

Според данните на специалните служби схемата на действията е била много проста – в определено време се появява човек, завербуван от британското разузнаване в Русия.

С джобен персонален компютър той започва да предава информацията към тайника, но в един момент от видеозаписа става ясно, че някакъв проблем не позволява да се извърши трансферът на данни.

Тогава, разказва оперативен работник, вербуваният – уж по малка нужда, се доближава до “камъкът” и го побутва с надеждата механично да отстрани проблема.

След време вторият секретар на британското посолство в Москва 27-годишният Марк Доу – “момче с раница и шапчица” – отива и взима камъка.

Според данните на разузнаването Доу е бил в посолството не само като секретар. Той е бил и координатор на Фонда за глобални възможности към МВнР на Великобритания, което означава, че е свързан с няколко руски неправителствени обществени организации.

Едно от задълженията му е да вербува руски граждани за британското разузнаване.

Имал е достъп - и най-главното, неограничени възможности да работи и контактува с повечето обществени дейци в Русия.

Авторите на предаването отбелязват, че “пикантерията” на историята идва и от изявлението на държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс, направено в Киев, в което тя критикува Русия за Закона за неправителствените обществени организации.

Министерството на външните работи на Великобритания от своя страна е разпространило съобщение във връзка с разкритията на ФСБ, в което посочва загрижеността и учудване от тези заподозрения.

Отричаме всякакви заподозрения в неправомерната дейност, свързана с руските неправителствени организации”, се посочва в документа.

В него се казва още, че британското правителство действително е предоставяло финансова подкрепа за проекти в областта на правата на човека и подкрепа на гражданското общество в Русия чрез неправителствени организации.

“Цялата наша помощ се предоставя открито и е насочена към развитието на здраво гражданско общество в Русия”, подчертава британското МВнР.
news.bg

 


Сходни връзки

Британски дипломати уличени в шпионаж в Москва | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди