изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-18 @ 09:54 EEST
С 576 ПОВЕЧЕ БЕЗРАБОТНИ ОТЧИТАТ ОТ БЮРОТО ПО ТРУДА ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ    
ОбществоС 576 повече са повече безработните, регистрирани в дирекция "Бюро по труда" в Добрич през декември в сравнение с предходния месец, съобщи старши експертът Маргарита Матева.

 Увеличението се дължи на продължаващия процес на освобождаване на заетите в сезонните дейности, както и на регистрирането на лица, които са работили по програми за заетост. Регистрираните неустроени безработни през декември са били 7201, равнището на безработица е достигнало 10,88 процента от икономически активното население в региона и е нараснало с 0,87 пункта в сравнение с ноември. Сравнението с декември 2004 година обаче показва чувствително намаление на безработните - с 1711.
Статистиката на дирекцията сочи, че новорегистрираните лица са освободени от фирми, работещи в сферата на туризма, селското стопанство, електроснабдяването и ВиК. От шивашкото и обувно производство, където текучеството е голямо, е била освободена друга част от заетите лица.  Лицата се регистрират, за да ползват полагащото им се обезщетение при безработица, посредничеството на ДБТ за намиране на подходяща работа, за включване в реализирането на проекти и програми или в курсове за професионална квалификация, коментира М. Матева. 
През декември м.г. на работа са били устроени 233 лица, от които 87 процента с посредничеството на бюрото по труда. На първичния пазар на труда работа са започнали 185 души. В реализацията на програми за заетост са били включени 17 безработни лица. Фирмите, спечелили търгове за реконструкция и модернизация на курортните комплекси, са разкрили работни места за строителни работници и специалисти. През месеца е продължило  търсенето на работници и специалисти за шивашката и обувна промишленост в региона. В последния месец на м.г. в реализацията на национални програми за заетост и по програми, финансирани от различни европейски фондове, са били заети 1441 лица. Значителна част от тях - 1098 лица, са работили по изпълнението на проекти по програмата "От социални помощи към осигуряване на заетост". На работни места, за които фирмите ползват финансиране от държавния бюджет, са били устроени 375 лица. НДТ

 


Сходни връзки

С 576 ПОВЕЧЕ БЕЗРАБОТНИ ОТЧИТАТ ОТ БЮРОТО ПО ТРУДА ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди