изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 07:38 EEST
КАВАРНЕНЕЦ СТАНА ПОЖАРНИКАР НА ГОДИНАТА    
НовиниМайор Стефан Лефтеров е началник на пожарната в морския град. Участвал е в множество спасителни операции

Началникът на пожарната в Каварна е носител на отличието "Пожарникар на годината 2005". Майор Стефан Василев Лефтеров е комплексен победител в националния конкурс. Отличията бяха връчени в края на миналата седмица от министъра на вътрешните работи Румен Петков. Церемонията се състоя в Централния военен клуб в столицата.
Отличени са общо 13 офицери и сержанти от цялата страна, работещи в направленията "Държавен противопожарен контрол" и "Пожарогасителна дейност". Майор Лефтеров е определен за комплексен първенец за постигнати отлични резултати и в двата типа дейност на противопожарните служби. Критериите са: оценка за професионалната реализация, познаване на нормативната уредба, изпит за проверка на теоретичната подготовка и проверка на практическите умения, оценка на физическата подготовка и др.
Майор Лефтеров е участвал в множество спасителни операции. Една от най-запомнящите се в професионалната му биография се случва на първи октомври 2002г., когато вечерта е получено съобщение за бедстващи хора в района на "Сухото дере" в с.Видно. На място е установено, че бременна жена и двете й деца се качили на едно дърво, за да не ги отнесе придошлата вода. Били са съвсем премръзнали и е имало опасност да опитат да се доберат до брега при изключително високата скорост на водата. С помощта на няколко спасителни въжета майор Лефтеров успява да стигне до тях, завързва едното въже за дървото и след това ги пренася до брега.
На 14 юли м.г. в пожарната в Каварна е получено съобщение за бедстващи хора под нос "Калиакра". Натам веднага са тръгнали майор Стефан Лефтеров, гл.серж. Васил Желев Василев и гл.серж. Алексей Георгиев Димитров. При пристигането си те са установили, че поради силното вълнение, гумената лодка на двама туристи се е преобърнала. Те са доплували под носа, но поради високите и стръмни скали не са могли да излязат на брега. Неуспешни се оказват опитите да им се помогне чрез лодка откъм морето. Тогава майор Лефтеров и екипа му успяват да извадят бедстващите на брега с помощта на спасителни въжета. Два дни след това  "За проявена смелост и жертвоготовност при спасяване на човешки живот" служителите са наградени с грамоти от кмета на община Каварна Цонко Цонев.
Майор Лефтеров е награждаван многократно с благодарност от министъра на вътрешни работи, както и с предсрочно повишаване в звание през 2002 г. Обявен е за личност на годината на община Каварна за 2002г. Награждаван е и с обявяване не благодарност от главния секретар на МВР.
 


Сходни връзки

КАВАРНЕНЕЦ СТАНА ПОЖАРНИКАР НА ГОДИНАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди