изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 00:51 EEST
13 СА ИЗВЪРШЕНИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ОТ ДЕЦА ПРЕЗ 2005 Г. В ТЕРВЕЛСКО    
Ред и сигурностПрез 2005 г. в РПУ-Тервел са регистрирани 13 престъпления, извършени от непълнолетни, които представляват 10.92 процента.

Това става ясно от отчет за дейността през м.г. на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни, който ще бъде представен на предстоящата сесия на ОбС. Престъпленията, дело на деца, през 2005 г. са с три по-малко, в сравнение с предходната година. Деца са станали автори на убийство, изнасилване, опетняване на националното знаме, хулиганство и на девет кражби, три от които взломни. Към края на 2005 г. в Детска педагогическа стая на отчет са се водили 46 малолетни и непълнолетни. От тях 29 ходят на училище, 3 работят, а 14 нито учат, нито работят.
Най-честите причини за асоциалните прояви и престъпления сред децата са нездрава и криминогенна семейна среда, липса на пълноценен и ефективен родителски контрол, непосещаване на училище, вредно влияние на приятелското обкръжение, липса на трайни интереси, лекомислие и увлечение.
       Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в Тервел през м.г. е продължила работата си по превенцията на детската престъпност. От информацията става ясно, че комисията си взаимодейства добре с останалите институции, работещи по превенцията на детската престъпност - с инспектора на Детска педагогическа стая, органите по образованието, педагогическия съветник към СОУ "Йордан Йовков", дирекция "Социално подпомагане", съд, прокуратура, следствие, общински детски комплекс и др. Особено внимание е обръщано на подобряването на взаимоотношенията деца-родители. Тревожна е липсата на достатъчен родителски контрол. У някои родители съществува почти пълна незаинтересованост относно възпитанието и развитието на децата им, къде и как прекарват свободното си време, с какво се занимават, с кого контактуват и т.н. Зачестяват и случаите, когато родителите на малолетни и непълнолетни демонстрират пренебрежително отношение към работата на  комисията, не отчитат своите грешки във възпитанието на децата си, а търсят вината във всеки друг, но не и в себе си, защитават децата си, без да имат основание за това. НДТ

 

 


Сходни връзки

13 СА ИЗВЪРШЕНИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ ОТ ДЕЦА ПРЕЗ 2005 Г. В ТЕРВЕЛСКО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди