изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 17:53 EEST
Достъпът до Шабленското и Дуранкулашкото езеро ще бъде ограничен заради опасност от птичи грип    
Новини Добрич. Ще бъде ограничен достъпът до Шабленското и Дуранкулашкото езеро заради потенциалната опасност от птичи грип, съобщи директорът на РДВР - Добрич, капитан Ивелин Петров. Без да се нарушават правата на местните жители, ще бъде ограничено всяко движение на хора в района без необходимата мотивация, каза директорът на РДВР.


Около 100 мъртви птици от вида белочела водна кокошка откриха експерти от РИОСВ – Варна в областта Карталийско блато в района на защитената територия "Дуранкулашко езеро", съобщиха от Министерството на околната среда и водите. В изпълнение на заповедта на министър Джевдет Чакъров незабавно са информирани Районната ветеринарномедицинска служба /РВМС/ - Добрич и областният управител на Добрич. Проби от умрелите животни ще бъдат изпратени за анализ в централната лаборатория на НВМС в София. Според експерти на ветеринарномедицинската служба най-вероятната причина за смъртта на птиците са ниските температури, довели до замръзване на Дуранкулашкото езеро, и липсата на храна.

В момента региана на Шабленското и Дуранкулашкото езера се намират над 100 000 прелетни птици, сред които огромно количество белочели диви патици, които са основен носител на птичия грип, без да боледуват от него.

Ще припомним, че Добричка област е един от основните производители на птиче месо и яйца в България и на Балканите. Тук се намира и най-голямата фирма на Балканите, отглеждаща кокошки-носачки и извършваща в основата си износ на яйца и за Европейския съюз.

За съжаление, когато в първата си публикация, че птичия грип е дошъл и в Добруджа, изразихме тревогата си от опасността, някои сметнаха това за абсурд и се отнесоха с насмешка. Дано този път тревогата и на ветеринарните специалисти се окаже фалшива, защото последиците за птицевъдството в Добруджа, включително и българската Южна Добруджа, ще бъдат фатални.

Ако искате да прочетете всичко публикувано в НДТ за птичия грип, изберете най-горе в дясно на страницата ТЪРСЕНЕ, после напишете птичи грип и пуснете търсачката.

Още 130 мъртви птици са открити в района на Шабленското и Дуранкулашкото езеро

Варна. Около 60 мъртви птици от вида белочела водна кокошка и два броя голяма белочела гъска откриха експерти от РИОСВ –Варна по време на последния ежедневен оглед на водоемите в района на защитена местност “Шабленско езеро”, съобщи пресцентърът на Министерство на околната среда и водите. Птиците са намерени разпръснати на площ от около 200 квадратни метра.
В местността “Голяма Ада”, на територията на защитената територия “Дуранкулашко езеро”, са открити други 60 мъртви белочели водни кокошки и 10 юрдечки от вида потапница. При огледите не са установени следи от лов.
Незабавно са информирани Районната ветеринарномедицинска служба /РВМС/-Добрич и областния управител на Добрич. Съгласно заповед на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров от 13 януари т.г. при масова смърт на диви птици трябва да се уведоми незабавно РВМС, без да се предприема събиране на умрелите птици.
Експертите на РВМС-Добрич вече са взели проби и са ги изпратели за анализ в централната лаборатория на НВМС в София.
В момента специалисти от РВМС-Добрич заравят мъртвите птици в загробна яма, определена от Общинската епизоотична комисия към Община Шабла.
При изключително ниски зимни температури, каквито бяха регистрирани през последните дни в България, високата смъртност при птиците е честно наблюдавано явление.
http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

Достъпът до Шабленското и Дуранкулашкото езеро ще бъде ограничен заради опасност от птичи грип | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди