изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 04:34 EEST
ДЕСЕТКИ МЪРТВИ ПТИЦИ КРАЙ ШАБЛА И ДУРАНКУЛАК    
Новини Умрелите пернати вдигнаха на крак държавници и специалисти. Категорични са, че кокошките са умрели от студ и глад заради замръзването на езерата. Въпреки това се предприемат сериозни предпазни мерки

Мъртви птици край Шабленското и Дуранкулашкото езера вдигнаха на крак всички държавни институции. Специалисти от РВМС, РИОСВ, Гражданска защита, полицаи и областният управител на Добрич Динчер Хаджиев се събраха край едно от огнищата с измрели водни кокошки в местността "Орлово блато" край Дуранкулашкото езеро. Там в петък бяха намерени над 80 мъртви водни кокошки. Пет от труповете веднага са изпратени за анализ в Националната лаборатория за птичи грип в София. "Няма основание за тревога. Бързите тестове са отрицателни. Птиците са умрели от глад и студ, а не от болести" - обясни шефът на РВМС в Добрич д-р Александър Александров. Първият сигнал за умрели птици е от 26 януари, когато мъртвите пернати били 17. На следващия ден били намерени нови трупове на кокошки. Водата в езерото е замръзнала и от големия студ птиците са изпаднали в така наречения енергиен глад.  

По повод мъртвите птици в събота в областната управа в Добрич бе свикана пресконференция, на която присъстваха областният управител Динчер Хаджиев, неговата заместничка Сияна Фудулова, д-р Александър Александров, шефът на "Гражданска защита" Живко Гочев и директорът на РДВР кап. Ивелин Петров. Умрелите птици са от вида белочела водна кокошка, категоричен бе д-р Александров. В събота са загробени над 70 кокошки. 130 са намерените Цифрата обаче не е точна - много умрели птици е имало по леда, но достъпът до тях не е възможен, защото е опасно.

Причина са изключително ниските температури и замръзването на езерата, което е оставило близо 15 дни птиците без храна. Бързите тестове за наличие на птичи грип са отрицателни, но предстои изследване по т.нар. класически метод и след около 10 дни ще има окончателно заключение. "Нещата са овладяни... Аз говорих с орнитолози и те казаха, че това е нещо обичайно при такива зимни условия" - заяви д-р Александров. Той обясни, че птиците не са прелетни и дори почти не могат да летят. Гмуркат се във водата и така се хранят.

От РИОСВ съобщиха и за две намерени мъртви белочели гъски, които са най-устойчиви на заболяването, но и са най-опасният му преносител. Птицата не боледува, но носи вируса в себе си. Според специалисти, малко вероятно е тези гъски да са починали от птичи грип.

Трябва да се ограничат максимално посещенията в посочените райони и РДВР също предприема мерки в тази насока. Ще има полицейско присъствие и всяко движение без мотивация ще бъде ограничено, заяви кап. Петров. Той каза още, че към момента сигнали за бракониерство няма.

Ще бъдат наблюдавани и предупреждавани и живеещите в района хора.

Проблем е това, че, ако местните ходят край езерата, след това с неизмити и недезинфекцирани обувки евентуална зараза може да бъде пренесена в стопанските дворове, при домашните птици. "Това да бъде все едно прокажена зона" - каза д-р Александров. Местата са наистина много красиви и хората ги посещават, но всеки трябва да осъзнае собствената си отговорност.

Обстановката в Дуранкулак е спокойна, установи репортерска проверка. Поводи за паника няма, каза бай Кръстю Димов. Той живее в самия край на селото, точно до езерото. Яде си пилешко всяка седмица, без да се страхува. “Министрите ядат, че нас ли да ни е страх” - казва бай Кръстю. Любители-орнитолози от София и Варна пък спокойно наблюдаваха с бинокли белочелите гъски и лебедите край Дуранкулашкото езеро.  “Никога това място не е било толкова спокойно” - каза софиянецът Добромир Домусчиев.

НДТ

 


Сходни връзки

ДЕСЕТКИ МЪРТВИ ПТИЦИ КРАЙ ШАБЛА И ДУРАНКУЛАК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди