изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-09-20 @ 11:25 EEST
ОБЩИНСКИТЕ НИ СЪВЕТНИЦИ ИСКАТ ПО 400 ЛЕВА НАДНИК    
ОбществоТайна подписка обикаля от съветник на съветник в Добрич. В нея така наречените избраници на добричлии вече са заформили завера, с която се очаква днес сами да си вдигнат заплатите за сметка на общинския бюджет и данъкоплатците. Това щяло да стане в края на заседанието, за да ги няма представителите на медиите.

Добричките общински съветници са решили на първото заседание за годината /във вторник - 31 януари/ да си повишат заплатите, които получават за работата си като такива, която всъщност трае максимум два дни. Такова решение взеха миналата седмица съветниците в община Добричка, които също си увеличиха заплатите. По техен пример градските им колеги, тихомълком, са разпространили помежду си подписка, с която всеки един чрез подписа си е трябвало да даде съгласие за увеличението. Единици от съветниците не подписали, че са съгласни да им се вдигнат заплатите.
В момента всеки един от съветниците получава заплата за двата дни работа, които има - присъствието и участието на всеки един, евентуално, в комисия в размер на 50 % от трудовото възнаграждение на председателя на Общински съвет - д-р Мирослав Попов, което изразено в сума е малко над 200 лв. Председателите на комисии пък вземат от 260 лв. до 280 лв., за това, че са се нагърбили да председателстват дадена комисия. Трудовото възнаграждение на председателя на Общински съвет Добрич пък е в размер на 50 % от заплатата на кмета, или около 500 лв.
Местните парламентаристи решили, че тези пари не им стигат, и се канят да вдигнат на днешното заседание  заплатите си двойно, така че всеки един да взема минимум 400 лв.
Задължение на кмета и екипа му е, при прието решение, да осигури тези пари за ежемесечни заплати на хората, работещи за благото на града. За справка - общинските съветници в Силистра за същата работа получават заплата в размер на 30 лв., така че всеки един от тях да може да покрие дневната си надница, тъй като по закон всеки един трябва в деня на сесията да излезе в неплатен отпуск и му се удържа надникът за деня.
НДТ пита - общинските съветници искат да работят за благото на града ни ли, както мнозина от тях декларират по време на предизборни кампании, или класирането им в листата и влизането в местния парламент е чисто печалбарство? Колко от съветниците, например, са внесли част от заплатите си по сметка, с която да бъде ремонтирано осветлението около някоя детска площадка, или пък да бъде ремонтирана такава, така че да има къде да играят децата на Добрич? Не на последно място и въпросът - защо не се спазва Правилникът за работа на Общински съвет, според който единствено и само суперважни проблеми се внасят в последния момент при стартиране на заседанието и защо предложението за увеличение на работните им заплати не бе предложено на заседанието на Председателския съвет, което предшества самата сесия?
Във вестника се знаят имената на участниците в заверата, както и на тези, които категорично са отказали да правят с чужда пита майчин помен. Подписали са споделили, че не се страхуват от общественото мнение, тъй като то щяло да бъде "като всяко чудо за три дни", пък после щели да си харчат паричките. 
И накрая - една проста аритметика - за благото на всички ни се грижат 41 съветници. Умножено по 400 лева заслужен надник за два дни работа /понякога един/ прави точно 16 400 лева месечно. За година сумата става 196 800 лева. Дали пък от тези пари нямат нужда общински училища, детски градини, социални заведения. А специалистите могат да пресметнат и колко километра улици могат да бъдат асфалтирани…
 


Сходни връзки

ОБЩИНСКИТЕ НИ СЪВЕТНИЦИ ИСКАТ ПО 400 ЛЕВА НАДНИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди