изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 18:55 EEST
ИМА НЕЯСНОТА ОТНОСНО БЪДЕЩЕТО НА СЛЕДОВАТЕЛСКАТА ПРОФЕСИЯ    
ОбществоПред НДТ - директорът на Окръжната следствена служба в Добрич Атанас Атанасов. Службата обслужва общините Добрич, Добричка, Балчик, Генерал Тошево, Каварна, Крушари, Тервел и Шабла

- Г-н Атанасов, какво сочат цифрите и отчетът за работата на Окръжната следствена служба /ОСлС/ през 2005 година?
- През 2005 г. са образувани 482 предварителни производства /срещу 402 през 2004 г./. 154 са възобновените, преобразуваните, обединените и получените от други следствени служби и прокуратури производства. Изработени от минал период са 230.
През миналата година са приключени 664 предварителни производства. С мнение за съд са изпратени 243, с мнение за прекратяване са приключени 348, с мнение за спиране - 73. Посетени са 410 местопроизшествия, или със 148 повече, в сравнение с предходната година. Това говори за нарасналата натовареност на следователите. Общият брой на обвиняемите лица по предварителните производства, изпратени с мнение за съд, е 401.
- Как стои въпросът с делата за убийства?
- Като успешна следва да се оцени работата по умишлените убийства. При осем убийства през 2005 г. и седем разкрити, шест са приключени с предложение за предаване обвиняемите на съд. При последния случай в село Честименско работата продължава активно в законоустановения срок. Имаме изключително успешни следствено-процесуални действия, проведени от сформираната група от следователи.
- Посочете някои предварителни производства с голяма обществена значимост. Докъде е стигнала работата по тях?
- През годината са приключени редица предварителни производства с голяма обществена значимост - случаят със задържаните 148 кг амфетамин в Добрич, катастрофата до с. Орляк с трима убити /срещу английски гражданин/, случаят със задържания данъчен инспектор с подкуп, срещу митнически инспектори за съучастие в контрабанда, срещу бивши отговорни служители на ВиК - Добрич за присвоявания и др. Случаят с амфетамините е предаден с мнение за съд на Окръжната прокуратура, този с катастрофата - също, както и случаят с данъчния служител и т.н.
- Как стои въпросът с натовареността на следователите в ръководената от Вас служба. По този показател къде е нашата служба, съпоставена с останалите в страната?
- По натовареност на нашите следователи ОСлС е на осмо място в страната. През годината се падат средно 77.43 следствия на производство на следовател. Искам да отбележа, че след нас са службите във Варна, Пловдив, София град и окръг и т.н. В същото време средно годишният брой работили следователи при нас е 16.58 души. За 2005 г. средният брой приключени дела на един служител са 40.34.
- Кои са основните проблеми?
- Проблем е приключването на старите дела. Това не е решено и темповете в това отношение са забавени. Една от причините е в увеличения брой новообразувани предварителни производства, свързани с пътно-транспортни произшествия, включително и с материални щети. Както и случаите на скоропостижна и дори естествена смърт. Всички те изискват посещение и оглед на местопроизшествието и други следствения действия и отклоняват следователите от работата по сериозни разследвания.
Проблем е и щатът. От 1 юли досега седем души са напуснали Окръжната следствена служба. Определено има неяснота относно бъдещето на следователската професия. Това създава демотивация в състава, която не може да бъде преодоляна напълно.
 


Сходни връзки

ИМА НЕЯСНОТА ОТНОСНО БЪДЕЩЕТО НА СЛЕДОВАТЕЛСКАТА ПРОФЕСИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди