изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:00 EET
Тестове вместо матури въвеждат в училищата    
ОбразованиеМинистерството на образованието и науката стартира програма за въвеждане на тестовете в българското училище, обяви образователният министър Даниел Вълчев в предаване по НТВ. Тази учебна година няма да завърши с матури. Според Вълчев обаче, ако в края на юни имаше матури, те ще покажат две неща.

Първо, големите различия в знанията на децата в различните райони, в различните училища и даже в едно училище. Второ, че децата практически не знаят как да работят с тестове, нямат навици за това, въпреки сериозните усилия на някои преподаватели да се справят сами с проблема.
Затова министерството въвежда тестове през следващата учебна година, като един вид тренинг преди голямото състезание - матурата. Все още образователното министерство обаче не е готово с тестовете. Не са ясно дефинирани целите, какво трябва да се измери с тях: знанията на детето, потенциала му или нещо комбинирано.
Кои въпроси към какво да се отнасят, как да бъдат формулирани, по колко въпроса да са, за колко време да се отговаря, фиксиран или нефиксиран да е отговорът и т.н. В българските училища има и чисто технически проблеми. В момента няма образци на такива тестове за всички класове по всички предмети. Някои школа нямат, например, копирна машина. Проблем ще бъде размножаването на тестовете, ако 500 ученици всяка седмица правят по един.
За да се въведе новата форма на оценяване, е необходимо технологично време от 12 месеца, смятат експерти от образователното министерство. Догодина, заричат се те, тестът ще влезе масово в българското училище. Целта е ученикът да се еманципира от субективността на учителя си, от еднообразния му поглед на оценяване. Тестът е напълно независима от поведението на детето форма на оценка. То може да закъснява, да е най-палавото в класа и да има 100 процента успеваемост на теста. С теста рязко се разделят въпросите на дисциплината от въпросите на знанието. http://www.vestnikataka.com
 


Сходни връзки

Тестове вместо матури въвеждат в училищата | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди