изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 17:45 EEST
В ЕВРОПА БИЗНЕСЪТ СТОИ НА ИЗХОДА НА СРЕДНИТЕ И ВИСШИ УЧИЛИЩА    
ОбразованиеПлан-приемът след 7 и 8 клас в професионалните гимназии бе утвърден вчера - на заседание на комисията по заетост при Областния съвет за регионално развитие

Темата за връзката между нуждите на бизнеса и това, което предлагат професионалните гимназии в областта, бе обект на сериозно обсъждане на заседанието на комисията по заетост. "Планирането на държавния план- прием е не само въпрос на образование, но и на икономика... Имаме относително стабилна икономика и тя е прогнозируема в своето развитие" - посочи зам.-кметът на община Добрич Галина Митева. Тя представи данните от анкета сред 153 фирми в града. 60 процента от анкетираните смятат, че училищата в Добрич не подготвят кадрите, от които се нуждаят. А на въпроса "От какъв вид специалисти се нуждаете", 42 на сто посочват специалисти в областта на леката промишленост. Г. Митева заяви още, че в града има около 15 работещи обувни фирми и това налага откриването на паралелка по обущарство. В тази връзка Георги Бербенков от Инспектората по образование заяви, че миналата година е била заложена паралелка по обработка на кожи, която е можело впоследствие да прерасне в обущарство. Нито един ученик обаче не се явил да кандидатства. "Бизнесът на този етап чака наготово" - заяви още Г. Бербенков. От своя страна зам.-областният управител д-р Евгения Георгиева посочи, че в редица европейски държави бизнесът стои на изхода на средните и висшите училища. Фирмите първо влагат, а след това си търсят кадрите.
На заседанието на комисията по заетост бе утвърден план-приемът след 7 и 8 клас в професионалните гимназии в областта. В него за първи път са заложени професионални паралелки по изкуства в добричките училища "Дора Габе" и "Св. Климент Охридски". Професиите съответно са полиграфист и танцьор. Така на завършилите ученици ще бъде даван сертификат за тяхното професионално обучение.
Паралелките в план-приема са с десет по-малко, в сравнение с миналата година, каза началникът на Инспектората по образование Рина Иванова. Става дума за приблизително 300 деца, като около 150 от тях са в Добрич.
 


Сходни връзки

В ЕВРОПА БИЗНЕСЪТ СТОИ НА ИЗХОДА НА СРЕДНИТЕ И ВИСШИ УЧИЛИЩА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди