изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 20:23 EEST
2 ФЕВРУАРИ - ПЕТЛЬОВДЕН    
ОбществоВ народния календар днешният ден е известен като Петлоьвден или Петеларовден. Празникът е тачен предимно в Източна България - за здраве на момченцата.

Свързан е с обредното колене на петел най-често на прага на пътната врата. Кръвта от него трябва да пръсне по вратата. С нея правят и кръстен знак по лицата на момчетата и петеларя (лицето, което коли петела и което трябва да бъде момче-юноша). Заколения петел изхвърлят извън двора и веднага след това го прибират. Главата оставят при вратника, краката хвърлят по покрива, а от петльовите пера запазват за обредна украса и лек.
Обредната храна от сварения петел и краваите или начупената на парчета пита раздават по съседите. Сред някои групи население обичаите на Петльовден показват връзка с обредността на Бабинден. Бабата акушерка също коли петел, сготвя го и закичена с пера от петльовата опашка, посреща за обща трапеза майките на мъжки деца, на които е бабувала.
За този ден легенда разказва, че чрез заколен петел майка спасила новородената си мъжка рожба от турци, които обикаляли и вземали момчета-пеленачета, за да ги направят най-жестоката войска на султана - яничари.
 


Сходни връзки

2 ФЕВРУАРИ - ПЕТЛЬОВДЕН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди