изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 02:33 EEST
439 декара на Боровец заменени за земи във Видин и Силистра    
Новини439 дка земя, собственост на община Самоков, в землището на нисък Боровец е заменена със земи във Видинско, Силистренско и други райони на страната.
Това каза на пресконференция днес д-р Владимир Топчийски от сдружение "Еко Рила"- Самоков, предаде БГНЕС. Топчийски подчерта, че "няма никакви гаранции, че общината ще остане собственик на 2000 дка земя в Боровец, апортирани за проекта "Супер Боровец".


Твърдението се основава на условията, при които е създадено дружеството "Рила Боровец 2004". Според сдружение "Еко Рила" и другите присъствали на пресконференцията представители на Българската асоциация за алтернативен туризъм и на екологично сдружение "За Земята", акционерно дружество "Рила Боровец 2004" е създадено в периода 10-17 октомври 2005 г. с решение на ОбС в Самоков като са допуснати поредица закононарушения. Сред тях бяха посочени, че два дни след убийството на банкера Емил Кюлев ОбС е гласувал за апортиране за "Супер Боровец" на още 1200 дка земя към апортираните преди година и половина 800 дка.
Цената на 800-те и на 1200-те дка била една и съща, а делът на общината в дружеството "Рила Боровец 2004" оставал 25 процента, съобщиха на пресконференцията.
Според участниците в нея на общинските съветници не е предоставена цялата информация за проекта "Супер Боровец" и условията на неговото изграждане. "Имаме данни за натиск върху съветници, които веднъж гласуват едно, а после - друго", каза д-р Топчийски.
В "Рила Боровец 2004" участват община Самоков и фирмата на Емил Кюлев "Контракт 99". "Еко Рила", Българската асоциация за алтернативен туризъм и екологично сдружение "За Земята" ще сезират Прокуратурата за закононарушенията при регистрацията на акционарното дружество, съобщи Цвета Христова от сдружение "За земята".
Д-р Топчийски припомни, че Върховният административен съд е отхвърлил жалбата на "Еко Рила" срещу апортирането на земи в района на Боровец с основанието, че сдружението няма имотни интереси и не може да се жалва за подобно нещо. Той съобщи, че във ВАС в момента има същите жалби от частни лица от община Самоков, а общият устройствен план на община Самоков все още чака решение на Конституционния съд и докато такова решение бъде обявено, не са разрешени никакви действия със земята в общината. Според еко-организациите съществува негласно споразумение за замяна на парчета земя в района на Боровец срещу съмнителни икономически интереси. В същото време продължава незаконната сеч от страна на ромите в района.
Д-р Топчийски подчерта, че тези роми в подножието на Рила "имат подкрепа на най-високо ниво в София". Трите еко-организации предлагат като алтернатива на проекта "Супер Боровец" развитие на селски, еко, приключенски, културен туризъм в региона. Те са направили специална анкета сред жителите на селата около Боровец, която доказва възможностите за реализиране на тази идея. Едно от основанията тя да се предлага е тоталното затопляне, което ежегодно намалява притока на скиори и прави разходите за подържане на ски пистите все по-високи. http://f.dir.bg
 


Сходни връзки

439 декара на Боровец заменени за земи във Видин и Силистра | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди