изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 19:27 EEST
ПО СТЪПКИТЕ НА ЙОВКОВ    
Забележителности Община Генерал Тошево се гордее, че в нея е проходил за безсмъртното си творчество неповторимият класик на българската литература Йордан Йовков. Сега се полагат големи усилия за възстановяване на Филиповата кръчма - един от символите на неговото творчество

В някогашното малко селце Чифут куюсу, през 1897 г. се заселват родителите на Йордан Йовков, за да почувства той за първи път принадлежността си към необятната добруджанска шир. На 12 юни 1942 г. Чифут куюсу е преименувано на село Йовково /община Генерал Тошево/.
От месец септември 1900 г. писателят е учител в село Мусубей (дн.Изворово), след това е войник, а от 1904 г. отново е назначен за учител в Изворово. От 1906 г. до 1907 г. Йордан Йовков преподава в Сараджа (Росица). След това две години той е учител в училището в с. Каралий /дн. Красен/, а от 1909 до 1912 г. е директор на учебното заведение. Безспорен е фактът, че точно в Красен писателят написва най-известните си творби. Тук се среща с много от прототипите си, които увековечава с величието на своя талант. Затова и някои от основните инициативи при честването на 125-ата годишнина от неговото рождение бяха точно в това село.
Един от символите на Йовковото творчество е Филиповата кръчма в село Красен. Действията на много разкази и образите на десетки прототипи са взаимствани точно в тази кръчма - на собственика й Филип Сивков (прототип в "Жетварят", "Женско сърце" и др.), кмета Алекси Щерев ("Жетварят", "Вечери в Антимовския хан", "Чифликът край границата" и др.), Татарски Христо ("Несполука" и "Вражда"), както и още десетки каралийци, пред духовната красота на които писателят искрено се е прекланял.
  Филиповата кръчма е построена от Филип Сивков през 1901 г. Първите усилия за нейното спасяване от разруха са предприети през 1996 г., когато община Генерал Тошево предлага да закупи дяловете на наследниците, а след това да извърши основен ремонт. Появяват се обаче разногласия, които продължават достатъчно дълго, че покривът да пропадне на няколко места. В името на оцеляването на тази и други сгради, свързани с живота и творчеството на Йовков, на 17 декември 2003 г. е учредено Сдружение с нестопанска цел "Песента на колелетата", председателствано от кмета на Красен Тошко Тачев. Ремонтът на Филиповата кръчма стана факт едва миналата година, когато е одобрен проект на общинската администрация по програма "Красива България". Ремонтните дейности започнаха в края на миналата година и тази културна ценност ще бъде спасена за днешните и бъдещите поколения, защото Йордан Йовков е неделима част от Добруджа, а Филиповата кръчма - от неговото творчество.
По инициатива на бившия областен управител и на община Генерал Тошево са изпратени писма до всички Общински съвети, до кметовете на всички общини в областта и до водещи бизнесмени в региона. Целта е да се възстанови Филиповата кръчма в автентичния й вид. Единствено община Балчик се отзовава на апела за възстановяването на Филиповата кръчма с 1000 лв.
През изминалата 2005 г. за реконструкция на обекта, чрез община Генерал Тошево, са осигурени 35 000 лв. От необходимите 133 000 лв. за довършването на обекта, общината е осигурила 67 000 лв.
С чувство на тревога кметът на общината Димитър Михайлов сподели: "Рухналата Филипова кръчма е срамът на Добруджа! Тя е един от малкото паметници, свързани с творчеството на Йордан Йовков и с историята на добруджанци. Всички си приписват патриотарски чувства, но са малко тези, които правят нещо да се съхранят паметниците на Добруджа за идните поколения."
Наш дълг е да милеем за историческото ни наследство, да го съхраняваме за идните поколения, като преодолеем противоречията и обединим усилията си за спасяването на такива обекти. Дълг към паметта на Йордан Йовков и другите като него, прославили не само Добруджа, но и България.

Филиповата кръчма през 1906 г., пет години след построяването й

Прогимназията в с. Красен през 1940 г.

Филиповата кръчма днес

 


Сходни връзки

ПО СТЪПКИТЕ НА ЙОВКОВ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди