изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:04 EEST
Карикатурите, които предизвикаха “сблъсък на цивилизациите” /ОБЗОР/    
По света Париж/Ерусалим/София. Главният мюфтия на Русия Равил Гайнутудин също осъди карикатурите на пророка Мохамед, публикувани в някои европейски издания.
Според него зад този скандал стоят идеолозите на “сблъсъка на цивилизациите”. Главният мюфтия на русия отбелязва също така, че от страна на ислямския свят подобни провокации никога не са били извършвани.


Публикуването на карикатурите на пророка Мохамед в европейски вестници е “обидно”, заяви британският министър на външните работи Джак Стро, по повод добиващия колосални размери скандал с карикатурите на мюсюлманския пророк, публикувани в датски, а в последствие и във френски периодични издания.
Френски и датски знамена бяха изгорени в няколко града в Турция, заради карикатурите на Мохамед, публикувани в европейски вестници. Демонстрации на разгневени ислямисти са били проведени в Диарбекир, Коня и Истанбул. Един човек е задържан от силите за сигурност.
Хиляди разгневени мюсюлмани се събраха днес на протестно шествие пред джамията “Ал Акса” в Ерусалим, за да изразят възмущението си от публикациите в някои европейски медии на карикатури на пророка Мохамед. Демонстрацията започна, непосредствено след молитвите, на които духовници определиха богохулните карикатури на Мохамед като “атака” срещу исляма.
По време на шествието демонстрантите издигаха лозунги срещу Дания, Норвегия и Франция, чийто периодични издания публикуваха въпросните карикатури.
Гражданите на европейските държави напускат Западния бряг, района на река Йордан и Ивицата Газа, заради протестите и заплахите от страна на мюсюлмани, във връзка с разразилият се международен скандал след публикуването на карикатури на пророка Мохамед в европейския печат. Палестински активисти са проникнали в хотел в град Наблус на Западния бряг и отвлекли 21-годишен немски учител. След час той бил освободен. Чуждестранните журналисти и дипломати вече напускат палестинските територии.
Една от главните френски мюсюлмански общности ще заведе дело срещу вестниците, които са публикували “обидните” карикатури с лика на пророк Мохамед.
“До края на деня ще внесем обвинения срещу всички френски медии, които са разпространили карикатурите. Призоваваме съдебната система да ни защити. Това е недопустима атака срещу правото на вероизповедание в страна, където се спазва върховенството на закона. Пресата не е над закона. Свободата на словото е чудесно нещо, но религията трябва да се уважава,” заяви Лай Тами Брез, представител на Съюза на ислямските организации във Франция.
Председателят на Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) американският парламентарист Алси Хейстингс се изказа против “грешното интерпретиране на Исляма в Европа през последните дни”. В изпратено до Агенция “Фокус” открито писмо, американският конгресмен заявява, че е “дълбоко обезпокоен от политическите комикси, публикувани в няколко големи европейски вестника, които осмиват пророка Мохамед и изказват предположения, че ислямът е войнствена религия”.
“Отговорни издания трябва да се занимават с предаване на новините, а не с подтикване към омраза или враждебност”, коментира американският конгресмен и призовава европейските медии да прекратят полемиката по отношение на карикатурите.

В името на свободата на словото, Агенция "Фокус" публикува една от карикатурите, разбунили духовете в ислямските държави по света

Агенция “Фокус” припомня:

Кризата, избухнала във връзка с публикуването на карикатури на пророка Мохамед в европейската преса, става все по-интензивна, пише в днешния си брой испанският вестник “Ел Мундо” . В мюсюлмански страни като Сирия, Палестина и Йемен се засилват протестите срещу европейската общност. Високопоставени представители на ЕС осъдиха заплахите им и защитиха свободата на словото.
Ислямски духовник призова за това днес да бъде “международен ден на гнева” заради публикуването на карикатури на пророка Мохамед, пише в днешния си брой британският вестник “Дейли Телеграф”. Все повече европейски вестници препечатаха карикатурите и това, което беше спор между датската преса и мюсюлманската общност в страната се превърна в истински “сблъсък на цивилизациите”. Представител на датска мюсюлманска организация определи ситуацията като много напрегната и заяви, че всеки един момент в Европа може да се стигне до прояви на насилие, пише “Дейли Телеграф”.
Радикалният ислямистки лидер Мулла Крекар каза, че публикуването на карикатури на пророка Мохамед е равнозначно на “обявяването на война”. В интервю за норвежката телевизия ТV 2 той каза, че това е “обявяване на война на мюсюлманската религия, на вярата и цивилизацията”.
“Ние мюсюлманите сме готови за това. Войната започна”, каза Крекар.
Мулла Крекар е заподозрян за терористична дейност, въпреки че сам отхвърля всички обвинения. От 1991 година той живее в Норвегия със статут на бежанец. Норвежките власти многократно са се опитвали да открият доказателства за терористичната му дейност, които да им позволят да го екстрадират, но до момента техните опити остават безуспешни.
Въпреки ескалиращото напрежение британската телевизия Би Би Си излъчи кадри на карикатурите на пророка Мохамед, които предизвикаха гнева на мюсюлманския свят. Те бяха излъчени в предаването “Нюзнайт”, в което водещата тема беше скандалът, който предизвикаха карикатурите. Говорител на “Би Би Си” каза, че те са били излъчени, за да могат зрителите сами да преценят какво е провокирало създалата се ситуацията.
В същото време британските вестници не бързат да препечатат карикатурите.
Американските медии до момента се въздържат да публикуват карикатурите на Мохамед, които предизвикаха недоволство сред мюсюлманите, тъй като според тях карикатурите може да имат обиден характер. Организации на журналисти в САЩ съобщиха, че е било взето принципно решение карикатурите на пророка Мохамед да не бъдат препечатвани от европейски издания, нито да бъдат излъчвани по телевизията.
От вестник “Вашингтон Таймс” заявиха, че се отказват да публикуват карикатурите, тъй като това ще бъде обидно за част от читателите на изданието.
Телевизия “Си Ен Ен” при излъчването на материали по темата цензурира моментите, в които се показваха карикатурите.
На една от карикатурите пророкът Мохамед изобразен с тюрбан, който има формата на бомба, а на друга казва, че в рая вече се свършват девиците за терористите, извършили самоубийствени атентати.
Междувременно бяха изтеглени от продажба броевете на йордански вестник, препечатал карикатурите на пророка Мохамед, които предизвикаха недоволство в мюсюлманския свят. Решението за това е били взето от ръководството на издателската компания, която е собственик на вестник “Ал Шинан”, което обяви, че ще се търси отговорност от виновните за препечатването на карикатурите, които са първи път се появиха на страниците на датския вестник “Юландс-Постен”. Уволнен е главният редактор на йорданското издание.
В днешния си брой йорданският вестник призова мюсюлманите да бъдат разумни и посочи, че препечатва карикатурите, тъй като много хора не знаят срещу какво точно протестират, защото никога не са виждали карикатурите.
Йорданското правителство реагира остро на препечатването на карикатурите и заяви, че ще последват санкции срещу изданието.
Министър-председателят на Дания Андрес Фог Расмусен каза в интервю за телевизия “Ал Арабия”, че е “дълбоко загрижен” от това как мюсюлманите са реагирали на карикатурите на пророка Мохамед.
“Мога да каза, че датското правителство и много загрижено от това, което става, защото винаги сме се разбирали отлично с мюсюлманския свят и искаме това да продължи”.
Премиерът посочи, че датският вестник, който пръв е публикувал карикатурите, не е искал да се подиграе с вярата на мюсюлманите и вече се е извинил за своите действия.
Петъчните молитви в джамиите по целия свят ще са решаващо значение за бъдещето развитието на ситуацията около карикатурите на пророка Мохамед, публикувани за първи път от датски вестни, каза външният министър на Дания Пер Стиг Мьолер.
“Много зависи от това, което ще кажат имамите по време на петъчните молитви. Никой не знае колко време ще продължи кризата. Гневът вече се е разпространил сред мюсюлманските общности и по улиците”, заяви министърът.
Той предупреди, че въпреки всички усилия, нещата могат да излязат извън контрол.
Иран настоява за свикването на извънредно заседание на Организацията ислямска конференция заради карикатурите на пророка Мохамед, публикувани в европейски вестници.
“Във връзка с оскърблението на великия пророк в някои европейски средства за масова информация Иран настоява за свикване на извънредно заседание на Организацията ислямска конференция, на което да бъде взето единно становище по случая”, е заявил иранският министър на външните работи Манучер Мотаки в телефонен разговор с генералния секретар на организацията Екмеледин Ихсаноглу.
От своя страна Ихсаноглу е подкрепил иранското предложение.
Радикалната палестинска групировка “Бригадите на мъчениците от Ал Акса” постави ултиматум гражданите на Франция, Дания и Норвегия да напуснат град Наблус в рамките на 72 часа, като в противен случай заплаши, че ще отвлича чужденци. Причината за ултиматума са карикатурите на пророка Мохамед, публикувани в редица европейски средства за масова информация, които разгневиха мюсюлманите.
По-рано в Наблус беше отвлечен германски гражданин, който няколко часа по-късно беше освободен, тъй като неговите похитители помислили, че е датчанин или норвежец.

 


Сходни връзки

Карикатурите, които предизвикаха “сблъсък на цивилизациите” /ОБЗОР/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди