изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:12 EEST
ГАЛИЛЕЙСКОТО ЕЗЕРО, НАРЕЧЕНО ОЩЕ КИНЕРЕТ    
Забележителности В края на гостуването ни в Израел, нашите приятели Рахел, Алома, Херцел и Яков ни натовариха на автомобилите си и ни осигуриха невероятно пътуване на север, за да ни покажат и Галилейското езеро, което те по-често наричат Кинерет.

 Спускайки се от възвишенията на Галилей, пред нас руква синевата на свещеното за християните езеро, на брега на което се шири във форма на древна арфа модерен град с името Тверия. Той е един от четирите свети града на Израел. В географските справочници пише, че през 19 година от новата ера цар Ирод построява върху развалините на библейския град Раката нов град и в чест на римския император Тиберий го назовава Тверий, по-късно превърнал се във важен център на еврейската духовност, преживявайки похода на кръстоносците през 1099 г., клането на мюсюлманите през 1187 г., както и мощно земетресение през 1837 г. Тук е погребан и великият Рамбам /Маймонид/, пред гроба на който всяка година евреите се покланят.
Днес със супер модерните си сгради Тверия се оглежда в кристалните води на Кинерет. Езерото заема площ от 167 кв. км /дълго е 21 км и е широко 12 км, най-голямата му дълбочина е 48 м. В него се влива, а после и оттича, свещената река Йордан. Кинерет е основният водоизточник на Израел. От него пият вода и в столицата Ерусалим, макар и древният град да е отдалечен на 200 км. При дъждовна зима, когато езерото препълва водната си чаша, вдигат шлюзове и водата му достига Мъртво море. Местните хора твърдят, че водите на Кинерет са лечебни и затова тук има много модерни хотели и туристически бази.
Недалеч от Тверия се намира мястото, където са станали такива важни събития за християнството, като чудото, когато Христос нахранва всички гладни с един хляб и две риби, където пред своите ученици Христос върви по водата, укротява щорма и пълни с риба мрежата. На същото това място се издига - сред великолепен парк, малка църква, в основата на която са запазени частично мозаечни плочи от IV век, част от базиликата, построена още при император Константин. Всъщност, тази църква е престроявана много пъти, но мозайките винаги са оцелявали, съхранявайки в себе си спомените за чудото. Те и днес поразяват с ярките си цветове. Тук Христос назовава пред ученицте си и свещените осем християнски ценности. Съвсем близо е и църквата "Свети Петър", територия на Ватикана. Счита се, че на това място Христос за трети път говори със своите ученици след възкръсването си и е обещал на Петър ключа от небесното царство. Тук са се разделили Петър и Павел, поемайки всеки своя път за проповядването на християнството. Кинерет е мястото, където човек с очите си може да се убеди в съществуването на Христос. Тук са и свещените камъни във форма на сърце, по които Христос влиза в езерото, за да спаси хората от бедстващи лодки.
На юг Кинерет се оттича отново като река Йордан. Точно на това място, където езерото се преражда в река, е свещеното място, където Йоан Кръстител кръщава Христос. Всяка година тук идват хиляди и хиляди християни, за да се поклонят. Около свещеното място е построен великолепен туристически комплекс.
На връщане от Кинерет, Яков реши да ни покаже най-любимия си ресторант в Израел - "Сахара". Той е на предела на възвишенията. Ресторантът се стопанисва от араби и има великолепна кухня. Разбира се, тук се сервира и невероятно арабско кафе - истинското кафе.


Текст и снимки Димитър ДУКОВ

 

 

 

 

 


Сходни връзки

ГАЛИЛЕЙСКОТО ЕЗЕРО, НАРЕЧЕНО ОЩЕ КИНЕРЕТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди