изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 18:17 EET
В. “Янтра днес”, Велико Търново: Специалисти прогнозират 6 млн. евро щети от кражбата в музея    
Ред и сигурност Велико Търново. Обирът на трезора на Регионалния исторически музей във В. Търново е станал с помощта на човек от музея, каза зам. вътрешният министър Камен Пенков. В петък той бе в старата столица, за да изслуша отчета на РДВР за 2005 г. Цялостна ревизия на музея започва Министерството на културата, обяви Пенков.


Над 5 млн. лв. е стойността на откраднатите антики, сочат данните от инвентаризацията, която започна веднага след установяване на престъплението. Днес ще бъде изнесен окончателният списък с липсващите ценности, който ще получи и полицията. По предварителни данни липсват около 10 000 монети. По неофициална информация щетите вероятно ще достигнат 6 млн. евро.
До вчера бе сигурно, че са задигнати 385 златни, сребърни и бронзови монети и накити от фонд “Арбанаси” от XVII век. Сред накитите има обици, катарами, гривни и други украшения от седеф, стъкло и кост. Крадците са действали спокойно и избирателно и са търсили антични златни монети. Няма я колективната находка от Самоводене, която се състои от 70 златни статери от времето на Филип II и Александър Македонски. Само една от тези монети може да се изтъргува за близо 2000 евро. Липсват и 4000 сребърни римски денари от II век сл. Хр., открити около Върбовка.
Откраднати са още бронзови антични монети от находките в Никополис ад Иструум, Камен, Гостилица, Присово и Димча. Липсват и дарените от Петър Аладжов 100 монети, сред които и персийска сребърна сикла от VII в. пр. Хр. Според специалисти това е една от най-редките и ценни монети.
В петък на място дойдоха специалисти от МК. Полицаи от ДНСП се присъединиха към сформираната в РДВР спецгрупа. Иззети са компютърните записи на сигналите на охранителната техника в музея. Установено е заглушаване на тест сигнала в периода от 6 януари до 2 февруари. Това се случва често заради релефа на града, обясни шефът на “Велтет Секюрити” Борислав Раянов. Както винаги при необичайно поведение на техниката в споменатия период служителите на фирмата са обходили сградата. Нарушител и следи от взлом не са установени.
Вероятно крадците са използвали т.нар. “стършел” ­ устройство за заглушаване на честоти. М.г. полицията засече няколко такива случая, поради което охраняваните от държавния СОД важни обекти са тройно подсигурени. “Т.нар. трезор не отговаря на никакви изисквания за сигурност”, категоричен е полицейският шеф полк. Манолов. Потвърди го и шефът на охранителната фирма Б. Раянов. Най-обикновени брави и катинари пазят съкровищата, каза той.
Последната инвентаризация на нумизматичния фонд е правена през ноември м.г. Председател на комисията е бил доц. Константин Дочев. Според него в трезора са пазени 33 000 монети, а фондът е пети по големина в страната. За тази кражба трябва предварително организиран канал, смята Дочев. Много от находките са колективни, което покачва цената им много. Има шанс част от антиките да се върнат, но те трябва да се търсят на аукционите във Виена, Мюнхен, Лондон, смята специалистът.
Часове след обира ценностите са напуснали страната, твърдят хора от бранша. Кражбата бе най-обсъжданата тема на ежемесечния аукцион в “Полтава”, увери се екип на “Янтра ДНЕС”. Търговците на антики бяха изнервени, очаквайки полицейски проверки. “Това е работа на професионалисти, действали по поръчка. Клиентът е видял монетите на снимка, харесал ги е и е платил капаро. Цялата информация е предоставена от музеен служител”, категорични са антиквари.
“Толкова дръзка и демонстративна кражба на културни ценности у нас не е имало”, категоричен е директорът на Националния център за музеи, галерии и изкуства при МК Евгений Сачев. Дори в чужбина знаят за ежемесечните сбирки в “Полтава”. Там под носа на полицията и Общината се правят уговорки за крупни незаконни сделки с движими паметници на културата. Допускам, че е възможно там да е била поръчана и тази кражба”, допълни Сачев.
Аз съм информирана за нередности в музея във В. Търново още през 2004 г., каза депутатката Мариана Костадинова. При мен дойде гражданин и ми предостави данни, че оригиналните експонати, изложени в музея, се взимат и им се правят дубликати, които всъщност се крадат. А оригиналите отдавна са зад граница. Предоставих това писмо на тогавашния министър на културата Божидар Абрашев, с което се предизвика проверка на Инспектората към МК в музея. Констатирани са доста нередности. Знам също, че по случая е внесена преписка в Софийската прокуратура.
http://www.focus-news.net
 


Сходни връзки

В. “Янтра днес”, Велико Търново: Специалисти прогнозират 6 млн. евро щети от кражбата в музея | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди