изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 01:39 EEST
УЧАТ ДЕЦАТА ОТ 1 ДО 12 КЛАС КАК РАЗДЕЛНО ДА СИ ХВЪРЛЯТ БОКЛУКА    
ОбществоНа директорите на всички училища на Добрич са раздадени в края на миналата седмица обучителните материали, които целят разяснение и обучение на подрастващите за разделно сметосъбиране, каза вчера на традиционната кметска оперативка зам.-кметът по устройство на територията арх. Пламен Ганчев.

"Самото мото на разяснителната кампания е: "Да научим децата, а те нас - възрастните" - добави още арх. Ганчев. Всеки ученик от 1 до 12 клас ще получи обучителни материали за разделното събиране на боклука в Добрич. Различните помагала са съобразени с възрастта на учениците. Първокласниците ще получат мини-енциклопедия "Къде отива боклукът". За учениците от 2 до 4 клас кметството е подготвило учебно помагало в пет части: Въздух животворен, Свещена вода, Благодатна почва, Бъдеще без боклук и Зелен град. За средния курс са предвидени помагала за учители, видеокасети с 32 образователни филма за околна среда и устойчиво развитие и компакт-дискове "Зелен пакет". Най-големите ученици от 9 до 12 клас ще гледат на видокасети "Бъдеще без боклук". Мащабната разяснителна кампания за въвеждане на системата за разделно събиране ще продължи и сред добричката общественост, допълниха от пресслужбата на общината. Проектът е на стойност 878 000 лева, получени като безвъзмездна помощ от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда. Неговият реален старт ще бъде през месец юни. До средата на март трябва да бъде проведен и конкурс, чрез който ще бъде определен оператор на тази дейност, добави още арх. Ганчев.
До момента са закупени метални контейнери тип Бобър с  вместимост 1.1  куб. М, с отвори за бяло и цветно стъкло и метални контейнери тип Бобър, с отвори за хартия, полимери и метали. Изградени са 250 площадки, изработени във вид на специализирани "джобове", вградени в тротоарите и изградени в междублоковите пространства, които ще обслужват определени улици съгласно разработена схема от общината. Контейнерите за разделното събиране ще бъдат поставени в близост до контейнерите за неподлежащи на рециклиране битови отпадъци. Те ще бъдат оцветени и обозначени за съответните видове разделно събирани материали. За събирането на рециклируемите фракции ще бъдат закупени специализирани автомобили тип "Вариопреса" с вместимост 16 куб. м. Ще бъде оборудвана площадка със сортировъчна линия. По данни на общината, годишно от общо 43 000 т отпадъци на територията на град Добрич 12 255 т са рециклируеми.
 


Сходни връзки

УЧАТ ДЕЦАТА ОТ 1 ДО 12 КЛАС КАК РАЗДЕЛНО ДА СИ ХВЪРЛЯТ БОКЛУКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди