изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:53 EET
ПРИКЛЮЧИ ПРОЕКТ ПО ПРОГРАМАТА “ФАР”    
Образование

Дяко ДЯКОВ:  На 01.04.2005 г. стартира проект по програма “ФАР” – “Програма за учение през целия живот и професионално образование и обучение” с водеща организация Център за професионално обучение при ТО на НТС – Добрич, и партньори “Керамик ГТ” АД и ТПК “Труд” – Генерал Тошево.



 

 Проектът се реализира изцяло на територията на Община Генерал Тошево и имаше предимно социална насоченост.

    Основните цели на проекта бяха свързани с утвърждаването на по-гъвкава система за обучение и квалификация и създаване на среда за учене през целия живот и на учене за цял живот. Квалификация и преквалификация на младежи на възраст от 16 до 29 години, ориентирана към реалностите на пазара на труда. Повишаване квалификацията на учители и обучаващи. Под ръководството на ръководителя на проекта г-н Марин Василев (секретар на териториалната организация), екипът на проекта успешно се справи с реализацията на поставените цели и задачи. Квалификация получиха 60 безработни младежи и 10 работещи младежи по професиите “Производство на облекло от текстил”, “Шлосерство” и “Заваряване”. Близо 70% от обучаемите са от селата на Община Генерал Тошево. По време на своето обучение всички младежи получаваха стипендия, учебни материали и ползваха безплатен транспорт. Благодарение на проекта беше разкрита автобусна линия Генерал Тошево – Пчеларово, която продължава да действа и в момента.

    След приключване на квалификационните курсове, започнаха работа във фирми от общината 24 от обучаваните безработни младежи. Предстояща е трудовата реализация на още 8 младежи.

    В резултат от реализацията на проекта бе изграден модерен учебен участък в предприятието партньор – “Керамик ГТ” АД. Модернизиран бе и учебният участък в предприятието партньор “ТПК “Труд”. Изключително важна бе ролята на партньорите по проекта и особено на Веселин Господинов – зам.-изпълнителен директор на “Керамик ГТ” АД, и на Никола Дяков – председател на ТПК “Труд”.

    Създадените учебни участъци и сътрудничеството между ТО на НТС и фирмите партньори дават възможност за продължаване и разширяване на квалификационната дейност и след проекта. Провеждането на обучителни курсове, адекватни на нуждите на работодателите от квалифицирана  работна ръка и вътрешнофирмената квалификация, придобиват все по-голямо значение в процеса на присъединяването на България към Европейския съюз и функционирането на конкурентна пазарна икономика. В този смисъл проектът “Програма за учене през целия живот и професионално образование и обучение” - BG0202.03 – LLL106, изпълни своята мисия и допринесе за повишаване капацитета на обучаващите организации и работодателите в общината.

 


Сходни връзки

ПРИКЛЮЧИ ПРОЕКТ ПО ПРОГРАМАТА “ФАР” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди