изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 03:02 EEST
ВАРТБУРГ - ЗАМЪК НА МУЗИКАТА И ЛЕГЕНДИТЕ    
ЗабележителностиС тази крепост са свързани немалко митове. Според предания, именно тук на Мартин Лутър се явил сатаната

 

Скрит в планините на Тюрингия, замъкът Вартбург е наричан най-немския от всички замъци. Той бил построен на висока скала преди около 1000 години. Според една от легендите, строителството е започнало през 1067 година, по заповед на граф Людвиг Шпрингер. То продължило повече от сто години, но окончателно замъкът бил завършен през 19 век.

 

"ВОЙНА НА ПЕВЦИТЕ"

 

Масивните крепостни стени могат да разкажат много легенди, тъй като с Вартбург са свързани множество исторически събития. Летописите разказват, че още през 1206 г. тук е била полулегендарната "Война на певците" - конкурс на поети и музиканти. В него участие взел един от най-известните поети за своето време - Валтер фон дер Фогелвейде, първият възпял любовта към девойка от народа в рицарската лирика, както и поетът Волфрам фон Ешенбах - автор на стихотворния рицарски роман "Пърсифал", влизащ в цикъла романи за крал Артур.

От 1440 г. замъкът става резиденция на тюрингските ландграфове. През периода 1521-1522 г. тук намира убежище, по време на своето изгнание, Мартин Лутър. Именно в този замък той превел на немски език Новия завет. Веднъж, според легенда, в килията му се явил сатаната, когото Лутър замерил с мастилницата. Оттогава на дървената стена отвреме-навреме се появява тъмно мастилено петно, което не се поддава на почистване.

 

ИДИЛИЯ И МИСТИКА

През 1777 г. пет седмици в замъка бил Гьоте, наслаждавайки се на идиличната природа в Тюрингската гора. След 40 г., през 1817 г., избрали замъка за провеждането на Варбургския празник около 500 немски студенти. На практика това не бил съвсем празник, а събрание, положило началото на буржоазно-демократичното движение в Германия.

Според някои данни, през 1938 г. в замъка - в обстановка на абсолютна секретност, е проведено съвещание на астролозите и ясновидците на Третия райх, които са обсъждали бъдещето на Германия.

 

ТУРИСТИЧЕСКА АТРАКЦИЯ

В най-старото здание на замъковия комплекс - в двореца, построен в късноренесансов стил през 12 век, сега се провеждат концерти. Туристите идват тук да се насладят на изявите на изтъкнати изпълнители, а също - на очарованието на самия замък, който е включен в списъка на ЮНЕСКО. В музея на замъка са събрани съкровища от 9 век. Замъкът е разположен в близост до немския град Айзенах, където се е родил и един от най-великите композитори на всички времена - Йохан Себастиан Бах. НДТ

 

Снимки Димитър ДУКОВ

 

 

 

 

 


Сходни връзки

ВАРТБУРГ - ЗАМЪК НА МУЗИКАТА И ЛЕГЕНДИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.22 секунди