изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 01:51 EEST
ИЗПЪСТРЕН С РАЗНООБРАЗНИ ПРОЯВИ Е КУЛТУРНИЯТ КАЛЕНДАР НА ТЕРВЕЛ ЗА 2006 ГОДИНА    
Култура Вече е разработен културният календар на община Тервел за настоящата година, съобщи за НДТ зам.-кметът Дияна Илиева.

 Той има десетгодишна история, но досега в него бяха отразявани само културните прояви на общината. От 2003 година обаче е въведен единен културен календар, който включва всички инициативи на общината, на читалища, училища, детски градини и общински детски комплекс "Малкият принц".
Културните прояви, които имат 25-30-годишна история и са издържали превратностите на времето, традиционно стоят в културния календар и са най-важните мероприятия, даващи облика на културния живот в град Тервел и общината, обясни Дияна Илиева. На първо място това са Празниците на културата, които са от 1975 година. Тези празници ще се проведат през месеците април и май. Благодарение на тях, гражданите на Тервел и общината ще се докоснат до професионалното изкуство на България. Срещата с професионалния български театър, фолклор, музика, детски спектакли, балет, слово и изкуството на художници дават възможност да се обогати духовността, да се събуди чувството за свобода и достойнство, за красота и хармония, коментира Дияна Илиева. Друга традиционна културна проява е Добруджанският събор, той се провежда през септември на всяка четна година и е празник. През тази година клуб "Дъга" в Тервел ще отбележи своя 30-годишен юбилей. "Дълги години сбирките  бяха едни от най-интересните и най-посещаваните мероприятия" - сподели зам.-кметът. През 2006 г. година ще се проведат три сбирки на клуба.
Особено място в културния календар на Тервел през 2006 г. е отредено на честването на българските официални празници: Националния празник, Деня на българската просвета и култура, Деня на детето, Деня на будителите и др. Празниците, свързани с различните етноси, които населяват нашия край - Коледа, Великден, Гергьовден, Бабин ден, Рамазан байрам, Курбан байрам, Международният ден на ромите, също  са залегнали в културната програма на общината.
Новост в културния календар е предложението да се подпомагат финансово читалищата, училищата, детските градини и ОДК-Тервел,  при провеждането на местните събори, конкурси и викторини, патронните празници и други интересни инициативи, сподели Дияна Илиева. За целта общинска администрация ще предложи на общинските съветници да одобрят  културната програма и разходите за реализирането й. Ще бъде предложено за целта да бъдат гласувани 34500 лв., плюс 11490 лв. за представителни разходи. Последните ще са за  награди на самодейците и децата, които активно участват в културните прояви. На ОбС ще бъде предложено още да бъдат отпуснат средства и за изработване  плакет на град Тервел, за издаването на детска стихосбирка на Цветанка Костова, за концертна дейност на самодейните състави от цялата община, за участието в проявите на Сдружението "Дуло" от общините, носещи имена на ханове - Дулово, Тервел, Исперих, Кубрат и Омуртаг.

 


Сходни връзки

ИЗПЪСТРЕН С РАЗНООБРАЗНИ ПРОЯВИ Е КУЛТУРНИЯТ КАЛЕНДАР НА ТЕРВЕЛ ЗА 2006 ГОДИНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди