изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 15:41 EET
ОРГАНИЗИРАТ УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ    
ОбществоПред НДТ - Росица Добрева - секретар на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни

- Г-жо Добрева, какви прояви предстоят в рамките на изключително интересната инициатива, която започнахте - Детска полицейска академия?
- Началото на Детската полицейска академия беше поставено през декември миналата година, когато направихме първата среща с децата от четвърти клас на основно училище "Христо Смирненски". Тогава ги запознахме с това какво представлява местната комисия, кой е техният наблюдаващ инспектор от Детска педагогическа стая, техният квартален полицейски инспектор, запознахме ги и с представител на фирмата, която охранява училището. Истинското занятие проведохме тази седмица - в един урок, който имаше чисто практическа насоченост и темата бе "Полицаят - моят приятел". Организирахме го с учениците от един четвърти клас. До две седмици предстои този урок да бъде проведен и с останалите деца от четвъртите класове.
- Каква е основната идея на тази инициатива?
- Няколко са основните задачи. Първата е да повишим полицейската култура на децата и в частност да възпитаваме уважение към органите на реда. Втората - работа с родителите. Защото от ежедневната ни практика сме дълбоко убедени, че и родителите в много отношения не могат да бъдат в полза на своите деца. И не на последно място - защитата, сигурността, опазване живота и здравето на децата. Това са неща, които винаги са били основни дейности в нашата ежедневна работа.
- Съществува ли идеята и други училища да се присъединят към Детската полицейска академия?
- Да, съществува такава идея. Реализирането на тази академия е инициатива на местната комисия, съвместно с ръководството на училище "Христо Смирненски" и колегите от Първо РПУ. Когато в края на тази учебна година анализираме резултатите от нея, ако тя се окаже удачна практика, през следващата учебна година ще я приложим и в останалите добрички училища.
- Урокът в ОУ "Христо Смирненски" премина при огромен интерес от страна на децата. Какво е обаче отношението към тези занимания на униформените?
- Интересът е взаимен. Полицейските служители в този случай бяха в ролята на учители, а децата отблизо имаха възможност да контактуват с органите на реда. Изключителен интерес у тях предизвикаха атрибутите на полицая, можеха да питат кога те се използват. И, може би, най-интересното беше, да се изработи цялостен портрет на полицая. Дори в края на часа съумяха да си направят табло с най-добрите неща.
- Предвиждате по-различни дейности с по-големите ученици. Какви са те?
- Ние акцентираме върху два момента - работа с децата от началния курс и работа с учениците от прогимназиалния курс. Даваме си сметка, че първо има възрастова граница, и второ - различни интереси и потребности. С по-големите имаме няколко по-различни мероприятия. Ще проведем едно импровизирано възпитателно дело. Предстои също анкетно проучване.
Но бих искала да спомена и работата, която имаме да свършим с родителите. През следващия месец ще проведем т.нар. изнесено училище за родители. Използваме възможността, че предстоят родителски срещи с участието на психолози от нашия Информационно-консултативен кабинет и инспектори от Детска педагогическа стая. Ще говорим по една изключително важна тема - насилието. Насилието у дома, в училище, на улицата. Защото си даваме сметка, че това е един много сериозен проблем.

Разговаря Велина ВЛАЙКОВА

 


Сходни връзки

ОРГАНИЗИРАТ УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди