изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 00:50 EET
ОЛИМПИЕЦЪТ, КОЙТО НЕ СЕ ПРЕДАВА    
ОбществоКазва се Георги Йовев,  добруджанец е и е ръководил българските олимпийци в Хелзинки, където е и треньор на националния ни отбор по стрелба. На игрите добруджанецът Борис Георгиев - Мокато печели първия олимпийски медал за България

"Светът е Олимпиада" - казват от телевизионния екран. Петте символични  кръга се появяват и изчезват. Като проблясъците в съзнанието му. Редят се сънища и видения, смесва се истинският преживян свят с илюзорния. Иска му се да излезе начисто, да прогони мъглявите си лутания и да отвори очи за този ден ей там - навън, снежен и мразовит, бял и слънчев. Толкова е близо, но сякаш е недостижим. Напряга болното си тяло, но мекото легло сякаш е яма, в която все повече потъва.

И сега животът-борба продължава. Вече почти осемдесет години.

Яки са добруджанските корени. Те тръгват оттук, от село Зимница, където е роден баща му Йови. После идва войната, от която младежът се връща на село все пак жив, но с един крак. Не иска да тревожи близките си и те узнават за бедата му, чак когато каруцата с жътварите се готви да потегли към полето. Инвалидът-жътвар хваща влака за София. Да не тежи никому. Сам да оцелява.

Яки са добруджанските корени. Йови се приютява в дома на инвалидите. Учи занаят и жътварят става обущар. По-късно там една от санитарките - Цветана, свързва бедняшката си съдба с неговата. И от този съюз на добруджанската здравина и упорството на дебърската македонка се ражда той - Георги Йовев.

Животът-борба продължава. И след като само 12-годишен остава сирак. Отива си баща му. Учи и помага на майка си. Но воят на сирените и бомбардировките го прогонват от София. Майчицата Добруджа ги приютява. Хлябът и тук е оскъден. Мизерията ги дави. Мъчи се да пребори и "жълтата гостенка", приятелката на всички бедняци. И оцелява. Благодарение на волята си. "И на приятелите" - споделя много пъти той.

В тези гладни години спортът е неговото спасение. Той калява волята му и устрема да бъде първи. В далечната 1950 година отборът по спортна стрелба на тогавашният град Толбухин, в който освен него са Радослав Радичков и Веселина Батанова, става републикански шампион. Същата година участва заедно с Цоньо Петев в международна среща в Москва и подобряват два републикански рекорда на стрелба с малокалибрена пушка.

Но неговият звезден миг настъпва през 1952 година, когато е определен за треньор на националния отбор по стрелба и водач на нашата група за Олимпиадата в Хелзинки. Първата след войната, в която България участва и от която добруджанецът Борис Георгиев - Моката се завръща с медал.

Мержелеят се от екрана олимпийските символи и той се мъчи да ги задържи. Да се порадва по-дълго на преживяната някога радост, че е присъствал на събитията, в които родината му е била призната за част от света.

Очите му се замъгляват. От влага ли, от болка ли? Виденията го понасят през годините... Младежки вълнения, организационна работа по селата и градовете на Добруджа, за да се възмогне родният край и бедняците като него да намалеят. Дните са за това, а нощите - за четене. Успява през 1961 година да завърши задочно журналистика. И й се отдава докрай. А спорта не забравя. Години наред завежда спортната секция на в. "Добруджанска трибуна" и няма значимо събитие, за което не е писал. Заедно с това създава и новия облик на вестника. Учи на занаят  и журналисти, и полиграфисти. През школата му минават  Иванка Генова, Дончо Митев, Минчо Краев, Димитър Дуков, Тошко Муцанкиев... За всички той е "бате Гошо". А не отговорният секретар на вестник "Добруджанска трибуна". Приятелят, на когото винаги можеш да разчиташ.

А сега той е Олемпиецът, който не иска да се предава!

Мария СТАТЕВА

 


Сходни връзки

ОЛИМПИЕЦЪТ, КОЙТО НЕ СЕ ПРЕДАВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди