изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 22:06 EEST
Организаторка на канала за бебета за Гърция се е предала    
ПолитикаСливен. Придружена от адвокат на властите днес се е предала 33-годишната организаторка на канала за бебета за Гърция от град Камено, съобщи директорът на РДВР генерал Христо Григоров. В сливенския арест вчера са задържани още пет души, свързани с престъпния канал.


Антимафиотите до този момент са открили 13 майки, продали децата си в Гърция, но очакват в хода на разследването да открият поне още десет случая. Полицаите са по следите на организаторите от 2004 година. Според тях бременните жени били подлъгвани с обещания за 5 хиляди евро за бебе да излизат в Гърция, където да родят и дадат за осиновяване децата си. Сред 13-те майки има една, която е непълнолетна. Жените са били подлагани на прегледи както в България, така и в Гърция. Били държани в къща в гръцко село, а ако терминът бил след датата на “сделката” раждали оперативно в елитни клиники. “Това е транснационална организирана престъпна група, работеща на роднинско-землячески принцип”, каза Петко Чолаков, служител в РЗБОП към сливенската полицейска дирекция. Полицаите са провели разговори с над 200 човека, за да стигнат до 13-те случая на продадени в Гърция бебета, каза още Чолаков. От шестимата задържани четирима са от гр. Камено, един от Бургас и един от Сливен, всички са криминално проявени и са излежавали присъди в български затвори.
47-годишният Х.А. от Сливен, който набирал бременни жени, готови да продадат бебето си, е бил задържан и при разбиването на подобен канал за бебета през лятото на 2005 година, припомниха сливенските полицаи, но е освободен във връзка с чл. 78-а от НК, който предвижда освобождаване от наказателна отговорност на лице, което не е осъждано и е подведено под отговорност за престъпление, което предвижда наказание до 3 години лишаване от свобода. Задържаните в сливенския арест участници в схемата са по чл. 182 от НК, който с цел противозаконна имотна облага посредничи между лице или семейство, желаещо да осинови дете, и родител, желаещ да изостави свое дете, или жена, приемаща да износи в утробата си дете с цел да го предаде за осиновяване. Наказанието е лишаване от свобода до две години и глоба до три хиляди лева. “За мен, като гражданин, санкцията за това деяние е минимална. Това е престъпление с голям социален отзвук, вплетени са много човешки съдби, използва се тежкото материално положение на майките, които се третират като разплодни животни”, каза директорът на РДВР – Сливен генерал Христо Григоров. Антимафиотите продължават работата по случая заедно с техни колеги от Гърция. Не е известна съдбата на осиновените бебета, тъй като това вече е работа на гръцките власти, казаха полицаите.
Информацията е на радио Фокус- Сливен
Здравка ТАНЕВА
 


Сходни връзки

Организаторка на канала за бебета за Гърция се е предала | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Организаторка на канала за бебета за Гърция се е предала
Автор: Anonymous да 2006-02-09 @ 16:58 EET
КУЧКИ !!!

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди