изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 03:38 EEST
НАЛОЖИТЕЛНО Е ЧАС ПО-СКОРО ПРИЕМАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СТРОИТЕЛСТВО    
ИкономикаПо повод зародилия се спор коя браншова организация да води регистъра на строителните фирми - пред НДТ - председателят на областното представителство на Българска строителна камара Илия Михайлов

- Г-н Михайлов, какво точно е Българска строителна камара като организация?
- Това е най-голямата браншова организация в страната, в която членуват над 1400 фирми. В Добрич в момента структурата на Камарата наброява 35 членове. Миналата година камарата навърши 15 години, което е още едно доказателство, че във времето тя се е утвърдила като структура - не само на централно ниво, а и по места, тъй като има представителства в цялата страна.
- Какво ще даде на бранша един Закон за строителството?
- От началото на демократичните промени у нас досега не сме имали Закон за строителството, което е парадоксално. И сега, когато е настъпил моментът да бъде внесен в Министерски съвет, поради опити за надмощие в бранша от една или друга структура, може да се стигне до там, че и този път той да не стане факт. Това би било голяма загуба за фирмите, които наистина се утвърждават на строителния пазар и смятам още, че това ще доведе до там, че и в бъдеще да се ширят фирми-ментета, от които никой - нито гражданите, нито държавата, имат интерес.
- Многото браншови организации в строителството желаят да водят регистъра на строителните фирми в бранша. Как бихте коментирали това?
- Считам, че този спор, който се поведе е в противовес с европейското законодателство. Целта ни е този регистър на строителните фирми да се води от наистина утвърдена в страната структура, за която стана дума преди малко.
- В последния вариант на проектозакона се говори за Камара на строителите - това нова организация ли е?
- Не, всъщност това е новото име, което се предлага от МРРБ. За нас наименованието няма толкова голямо значение. По-важното е да се стигне до консенсус между отделните браншови структури, които се борят за надмощие и това, колкото по-скоро се реши, ще бъде предпоставка за по-скорошното внасяне на проектозакона за строителството в Министерски съвет и съответно после приемането му от Народното събрание. А за нас най-важното е България да има закон за строителството. Българска строителна камара приема като членове фирми, които задължително отговарят на определени условия - необходимите инженерно-технически кадри, материално техническа база, финансови ресурси и други. Това е според мен и причината Камарата да се е утвърдила като професионална браншова организация и да се е доказала във времето с качеството на работа своите членове.
- Накрая, какво бихте казал на колегите в бранша?
- Апелирам към всички строителни фирми - членове на областното представителство на камарата, или не, да се включат в защита на проектозакона за условията и реда за регистрация на физическите и юридическите лица, извършващи строителство, който всъщност ще утвърди един регламент в строителния бранш, от което наистина полза ще имат фирмите, работещи на светло.
 


Сходни връзки

НАЛОЖИТЕЛНО Е ЧАС ПО-СКОРО ПРИЕМАНЕ НА ЗАКОНА ЗА СТРОИТЕЛСТВО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди