изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 12:54 EEST
НАД 1 700 ДОБРИЧЛИИ СА КОНСУЛТИРАНИ ЗА РАБОТА В ИСПАНИЯ И ГЕРМАНИЯ    
ОбществоГолям интерес за работа в чужбина, особено към Германия и Испания, отчитат за м. г. от дирекция "Бюро по труда" в Добрич. За двете държави консултираните са били 1 717 души.

Спектърът на офертите, предлагани чрез дирекцията, през 2005 г. бе разширен и професионално обогатен, коментира за НДТ старши експертът Маргарита Матева. 
По пет оферти са били набирани специалисти през м.г. по Междуправителствената спогодба с Германия, която е от 1992 г. Едната оферта е била  за специализирани работници - пекари, месари и други, 2 - за работа в сферата на ресторантьорството и хотелиерството и по една оферта - за сезонни работници и за домашни помощници. Постъпило е и едно предложение за ваканционна заетост на студенти. За работа в Германия са били консултирани общо 850 лица. В Агенцията по заетостта за осъществяване на посредничество са били изпратени документите на 20 лица за дългосрочна заетост /18 месеца/, на 18 - за сезонна заетост, на една домашна помощница и на един студент. Интересът към тези работни места бе голям, но поради изискванията за добра езикова подготовка по немски език до интервю с немските представители бе допуснат малък брой кандидати, коментира Маргарита Матева. 
Значителен брой разнообразни предложения за работа в Испания са постъпили през м.г. в ДБТ в Добрич. Консултирани са били 867 лица. Трудови договори са получили 69 добричлии. Тези оферти са най-атрактивни, защото по тях няма изисквания за владеене на езика, коментира Маргарита Матева. Спънка обаче били изискванията за опит или трудов стаж и за възраст, които са различни за отделните професии - от 1 до 5 години и възраст - до 45 години. Само за единични професии възрастовата граница била по-висока - до 55 години /асансьорни техници, мебелисти, зидари, кофражисти/ или няма ограничение за възраст.
ДБТ в Добрич е информирала желаещите и за две оферти, за които се кандидатства директно в Агенцията по заетостта в София. Те са за работа в Швейцария и Люксембург. НДТ

 


Сходни връзки

НАД 1 700 ДОБРИЧЛИИ СА КОНСУЛТИРАНИ ЗА РАБОТА В ИСПАНИЯ И ГЕРМАНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди