изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 06:48 EEST
АП: Коалицията в Ирак се разпада    
ПолитикаВашингтон/Багдад/София. Украинците си заминаха отдавна, както и норвежците. Италианците, южнокорейците се подготвят да го направят. Що се отнася до британците и японците, те трябва да си стегнат куфарите до края на годината. Бавно сигурно, коалицията в Ирак се разпада, коментира днес АП.


В най-силния момент на инвазията, първите месеци, които последваха започването на войната в Ирак през март 2003 г., многонационалните сили достигаха до 300 000 души от 38 държави: 250 000 хиляди от САЩ, около 40 000 от Великобритания, и от 2 000 австралийци, до 70 албанци. В настоящия момент, 25 страни дават подкрепата си на един контингент от около 138 000 морски пехотинци. Тези изтегляния и намалявания на брой военнослужещи ще позволят да бъдат изпитани капацитетите на иракските въоръжени сили да се справят с насилието и възстановяването, смята Антъни Кордесман от центъра на стратегически изследвания във Вашингтон. “Беше много рано, за да се предвиди, до колко ще могат иракските сили да се подготвят, за да заменят коалиционните войски”, подчертава той в свой доклад.
Лондон, който има разположени около 8 000 военнослужещи в Ирак е основния съюзник на САЩ в района. Британски лидери потарят на няколко пъти, че се надяват да изтеглят една част от контингента до края на годината. Въпреки че министърът на отбраната Джон Рейд минимизира наскоро постъпилите информации, според които вече има подготвен план за изтеглянето.
През декември Украйна изтегли контингента си от 876 военнослужещи. България също изтегли своите 380 войници, и въпреки че София предвижда да разположи 120 човека в Ирак до средата на март, които да охраняват бежански лагер, северно от Багдад, става въпрос за не-военен контингент, пише авторът на материала Уилиам Коул.
http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

АП: Коалицията в Ирак се разпада | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди