изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:09 EEST
В. “Черно море”, Варна: Шабла иска достъп до резиденцията на МС заради птичия грип    
Новини Варна. Трябва да се осигури достъп на специализираните екипи, които следят за мъртви птици, до резиденцията на Министерския съвет в Шабла. Около две трети от Шабленско-Дуранкулашкия езерен комплекс влиза в тази специална зона, а ветеринарите не могат да направят обход на бреговете. За това предупреди вчера кметът на Шабла Елка Димова, след като в Шабленското езеро бе открит лебед, положителен на грипния щам H5.

Тя обясни, че в района на резиденцията може да се влезе само след разрешение на министъра на държавната администрация Николай Василев.
Още четири мъртви лебеда са открити във влажната зона вчера, съобщиха от областната епизоотична комисия, която заседава извънредно. В езерата са накацали около 700 птици от този вид. На подстъпите към влажната зона да бъдат сложени предупредителни табели за опасност от разпространение на птичи грип, разпореди д-р Пенчо Каменов, директор в Главно управление на Националната ветеринарномедицинска служба. Надписите ще забраняват автомобили да спират около езерата. Директорът на РДВР капитан Ивелин Петров е поискал от министъра на вътрешните работи Румен Петков жандармерията също да се включи в охраната на езерата. Ловците пък тръгват на хайка за безстопанствени кучета и чакали, които могат да пренесат зараза от дивите ята.
На входа на всеки селски двор трябва да се сложи съд с дезенфикционен разтвор, за да се пресече пътят на вируса до домашните птици. Кметските наместници са инструктирани стриктно да следят за тази мярка, каза д-р Александър Александров, шеф на Регионалната ветеринарномедицинска служба. Оттам предупредиха, че срещу стопани, които имат по няколко наказателни акта, защото са пускали домашните си птици извън дворовете, ще бъдат предприети радикални мерки. Ятата им могат да бъдат конфискувани и избити.
Досега са правени три пъти оборки на мъртви птици и саниране на езерата, но община Шабла няма достатъчно финансов ресурс и настоява да бъде подкрепена от националния кризисен щаб, заяви Елка Димова. Тя коментира, че и частни стопани искат да бъдат компенсирани за извънредната ситуация, защото им е забранено да водят добитъка си на паша и водопой във влажната зона. http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

В. “Черно море”, Варна: Шабла иска достъп до резиденцията на МС заради птичия грип | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди