изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 22:00 EEST
Очакваме още птици с H5N1    
Новини Във връзка с новопостъпилата информация от Референтната лаборатория на ЕС за Инфлуенца по птиците в Уейбридж, с която

се потвърди, че пробата от мъртвия лебед, намерен край гр. Видин, е положителна и за щама Н5N1, патогенен за птици и хора, искам официално да заявя, че Министерството на земеделието и горите и Националната ветеринарно-медицинска служба са предприели всички необходими мерки във връзка с новосъздадената ситуация.

Това се казва в официално изявление на министъра на земеделието Нихат Кабил, разпространено от пресцентъра на ведомството.

В телефонен разговор съм уведомил президента, премиера и всички институции, които имат отношение към проблема за новопостъпилата информация. Предстои да уведомим официално и съседните на България държави., казва Кабил.

Благодарение на засилените превантивни мерки и непрекъснатото наблюдение на рисковите райони в страната към момента няма възникнали огнища на зараза от птичи грип сред домашно или промишлено отглеждани птици.
Не е изключено обаче, и останалите проби на лебеди, изпратени от нас за изследване, да дадат положителна реакция на щама H5N1, се казва в изявлението.

В тази връзка съм длъжен да апелирам за стриктно спазване на издадените от мен заповеди и разпореждания във връзка с превенция на болестта птичи грип и за категорично ограничаване възможностите за контакти между домашни и диви прелетни птици.

Ще припомня, че част от процеса на превенция е и задължителното спазване на строга хигиена в личните стопанства и птицекомплексите, както и при всеки контакт с птици.

Искам още веднъж да ви уверя, че НВМС е оборудвана с необходимите средства, препарати и защитни облекла за адекватна и бърза реакция при евентуално възникване на огнища на зараза.

Призовавам към спокойствие и трезво отношение към проблема.

Новосъздадената ситуация може да бъде овладяна само с добре премерени и адекватни действия, както от страна на компетентните органи, така и от страна на гражданите и медиите.

Аз от своя страна ще направя необходимото лично да се уверя в изпълнението на издадените от мен заповеди, казва в заключение министър Кабил.
http://www.news.bg/

 


Сходни връзки

Очакваме още птици с H5N1 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди