изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 11:23 EEST
В. “Позвънете новини”, Варна: Издават смъртни актове на изчезналите от "Хера"    
НовиниВарна. Вчера се навършиха две години от инцидента с кораба "Хера" при който петима от екипажа загинаха, а 14 не бяха намерени. Въпросът със статута на изчезналите се разглежда при спазване на турското законодателство.

Това заяви за "Позвънете Новини" директора на ЗАД "Алианц България Живот", където е застрахован екипажа, Пламен Ялъмов. Според него при подобни случаи давностния срок е две години. Турските власти трябва да издадат документ за безследно изчезнало лице. След това на базата на този документ близките на изчезналите трябва да отидат в общината по местоживеене, където се издава смъртен акт. "Средствата за изплащане на застраховките "Живот" на 14-те изчезнали са заделени и ще бъдат изплатени в рамките на един ден след представянето на актовете", допълни Ялъмов.
Адвокатът по морско право Христо Раев обаче заяви, че процедурата трябва да бъде друга. Според него тъй като изчезналите са български граждани, трябва да бъде спазено вътрешното законодателство. Съгласно Закона за лицата и семейството срокът за издаване на смъртен акт на безследно изчезнало лице в подобни случаи също е две години. По думите на Раев обаче, близките на изчезналите трябва да заведат установителен иск в Районен съд. Раев каза, че тази процедура е по-лека, защото не се знае, кога турските власти ще изпратят официалните документи.
Вчера стана ясно, че в Истанбулския квартал Бейкьоз е водено следствено дело за инцидента с българския кораб "Хера". Това заяви за "Позвънете Новини" Мара Колева, майка на един от изчезналите моряци Живко Колев. Две години след трагедията неизвестните се увеличават, допълни тя.
 


Сходни връзки

В. “Позвънете новини”, Варна: Издават смъртни актове на изчезналите от "Хера" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди