изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 08:48 EEST
ПРИ ПЪРВИТЕ СЪМНЕНИЯ ЗА ГРИП ВЕДНАГА ДА СЕ ТЪРСИ ЛИЧНИЯТ ЛЕКАР    
ЗдравеДиректорът на РИОКОЗ в Добрич д-р Светла Ангелова пред НДТ

- Д-р Ангелова, Вие сте член на Областната епизоотична комисия, в качеството си на директор на РИОКОЗ в Добрич. Бихте ли обяснили за читателите на НДТ какви са ангажиментите на инспекцията в създалата се ситуация около птичия грип?
- По българското законодателство, РИОКОЗ е институцията, която има ангажимент към здравето на населението. Нашата роля е да дадем указанията за поведението на хората и да следим здравното състояние както на цялото население, така и на специализираните екипи, пряко ангажирани с дейност, която води до риск. Нашите мерки са единствено и само профилактични, хората трябва да знаят, че ние нямаме право да изписваме терапия - тя е изцяло в правомощията на личните лекари. Но имаме право да дадем указания на личните лекари, да разпоредим определен вид  поведение при съответна обстановка.
- РИОКОЗ издаде 7 000 брошури с информация за птичия грип, предстои да бъдат издадени още от тях. Каква информация съдържат те?
- Тези брошури съдържат указанията на Министерството на здравеопазването, които са адресирани към всички хора и имат за цел да ги запознаят с мерките, които те трябва да спазят, за да няма риск за здравето им от птичи грип. Както всички знаят, птичият грип в България се установява само в дивите водоплаващи птици и основно в лебедите. Все още, дай Боже така да остане, няма птичи грип при домашните птици. Усилията на колегите от ветеринарната служба са насочени точно в тази посока - да се ограничи всяка една възможност за контакт между диви и домашни птици. Хората трябва да знаят няколко неща. Първо, ако нямат работа в заразените територии, не бива да ходят там. Трябва да наблюдават децата, защото те са много подвижни и любопитни, понякога ние ги оставаме да играят без наше наблюдение. Така че, ако ние имаме притеснение, за тях това е любопитство и начин да докажат себе си. Трябва да им се обясни по подходящ начин какво не бива да пипат и разнасят. Нашата задача - на РИОКОЗ, е да научим хората как сами да се предпазят и да им дадем основните правила на поведение. Не бива да се смята, докато ветеринарните власти не обявят, че има някакъв сериозен риск, че не може да си хапне човек едно добре сварено пиле. Важното е, когато обработвате суровото пиле, да спазвате определени правила. Много да внимавате, когато боравите с него, да измиете пилето, след това да измиете собствени си ръце. След като го подложите на една наистина добра термична по-продължителна обработка, приготвеното месо да не го върнете в същия съд, в който е било суровото. Другото много важно нещо е да се използват птичи продукти и яйца от регламентирани производители. Българинът трябва да забрави в момента всички други възможни начини, по които досега се е снабдявал с тях. Яйцата от кокошката на съседката, пилето - ако имате доверие на тях - да, но това си е риск. И вие носите отговорността. Другото важно нещо е яйцата да не са рохки, да са добре сварени. Трябва задължително да се измиват - по указанията на МЗ, с вода и със сапун. Българинът обича застроени супи, но те се правят с яйца, а застройката не търпи същата термична обработка. В момента трябва да се откажем от тях. Аз мисля, че повечето домакини спазват правилата за хигиена, просто трябва малко повече да наблюдават собственото си поведение.
- Д-р Ангелова, специалистите предупреждавате, че се окачва грипна епидемия. Има ли опасност да се бъркат случаите на човешкия грип с този при птиците?
- Между обикновения грип и  птичия грип почти няма разлика в клиничната картина. Така че много е важно хората да не се лекуват сами. Ако си поставяте сами диагнозата, рискувате или да е прекалено хиперболизирана, или да не дооцените собственото си заболяване. Ако се предиагностицирате, ще си създадете сам на себе си дискомфорт и тревога на хората, които са около вас. А ако не се диагностицирате, поемате неоправдан риск. Няма човек, който да може без лабораторни анализи да каже точно от кой тип е грипът. Така че задължително е да се ходи на личен лекар при оплаквания, а той може да постави правилната диагноза, да предпише необходима терапия. Ние сме информирали всички общопрактикуващи лекари в областта, те получиха указанията на МЗ, получиха и тези указания, които са за цялото население на страната. Сега ще им заострим вниманието още веднъж относно тяхното поведение. Поддържаме връзка с тях, колегите от лечебната мрежа са изключително отговорни. За нас оттук-нататък започва един много натоварен период, хората са притеснени и аз ги разбирам. Но си мисля, че с общи усилия, без да всяваме някаква излишна паника, нещата ще минат спокойно. Важното наистина е - да оставим птичия грип при дивите птици. Това ще е чудесно.
- Ваш колега - директор на РИОКОЗ в страната, преди повече от месец издаде заповед, с която забрани в детските градини да се дава на децата птиче месо и яйца. Смятате ли, че е нужна така мярка?
- В момента нямаме ситуация, при която да разпоредим да бъде преустановено приготвянето на птиче месо. Ние казваме, че има неща и продукти, които ще ограничим. За това нямаме право в момента да разпоредим да не се ползва птиче месо. В детските заведения и млечните кухни се извършва и допълнителна дезинфекция на яйцата. Така че там такъв риск в момента не съществува.
- В Шабла налагате допълнителни мерки по отношение на дезинфекцията. Бихте ли споделили какви са те?
- В община Шабла ще разпоредим малко по-засилени мерки за дезинфекция - както в обектите, в които се предлага и търгува с храни, така и в училищата и детските градини. За всяко едно училище и за всеки един обект ще подхождаме индивидуално, съобразно неговото местоположение и риска, който има за самия обект. На входа на всеки обект ще има един дезинфекционен тампон и хората да могат да си почистят обувките. Вътре в самите обекти ще разпоредим учестен дезинфекционен режим, по-често да се почистват с препарати повърхностите, дръжките на вратите. Децата понякога обаче, са силно чувствителни, може да се стигне до алергии. Така че търсим в момента разумната граница - да са чисти повърхностите и същевременно да не предизвикаме някакви допълнителни натоварвания върху здравето на децата. Ще обходим обект по обект, за да дадем конкретни предписания.
Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

ПРИ ПЪРВИТЕ СЪМНЕНИЯ ЗА ГРИП ВЕДНАГА ДА СЕ ТЪРСИ ЛИЧНИЯТ ЛЕКАР | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди